NA24.no

Retten reagerer på barnefengslingen

Tinghuset i Oslo
Tinghuset i Oslo Foto: Bilge Öner (aktivioslo.no)
Sist oppdatert:
- Uheldig at Politiets Utlendingsenhet har latt foreldrene ta med et barn når de ble fremstilt for rettsmøte.

Oslo tingrett har fredag sendt ut en pressemelding med en reaksjon på at et lite barn på under to år ble fengslet.

Et afghansk par med et barn på under to år ble onsdag framstilt for fengsling i Oslo tingrett.

Her er hele meldingen til tingretten:
Oslo tingrett finner det uheldig at Politiets Utlendingsenhet har latt foreldrene ta med et barn når de ble fremstilt for rettsmøte. Videolink er en langt bedre løsning i slike tilfeller.

Den 19. mars avgjorde Oslo tingrett at et ektepar skulle oppholde seg på Trandum utlendingsinternats familieavdeling i påvente av snarlig uttransportering til Afghanistan.

I forbindelse med rettsmøtet ble ekteparet og deres barn på halvannet år transportert til Oslo tinghus av Politiets Utlendingsenhet. Etter det tingretten erfarer, oppholdt familien seg på et advokatrom, og ikke på ventecellen, før og etter selve rettsmøtet.

Oslo tingrett kjenner ikke til om barnet ble med til Oslo tinghus etter foreldrenes eget ønske eller etter pålegg fra Politiets Utlendingsenhet. Retten har ingen innflytelse på slike beslutninger. Hvis foreldrene ikke ville etterlate barnet alene på Trandum, ville en aktuell løsning vært å fremstille en eller begge foreldre via videolink. Dette gjøres rutinemessig i et betydelig antall saker.

Selv om det er politiet som har ansvaret for de personene som fremstilles for rettsmøter, og som har ansvaret for å finne et egnet ventested, understreker Oslo tingrett at barn ikke bør tas med til rettsmøter. Vi forutsetter derfor at Politiets utlendingsenhet vurderer sine rutiner, sier avdelingsleder og leder av straffesaksgruppen i Oslo tingrett, Anne Margrethe Lund.

Kjennelsen om at ekteparet skal oppholde seg på Trandum fram til utsendelse, viser til at det er en egen familieavdeling ved utlendingsinternatet. Barnevernstjenesten på stedet har ikke hatt merknader til at barn har opphold på familieavdelingen sammen med sine foreldre i ventetiden før utsendelse. Oslo tingretts avgjørelse er anket. Lagmannsretten vil ta stilling til anken innen kort tid.

- Har aldri sett noe lignende
Nettavisen avslørte torsdag at barnet ble fengslet. 

Les mer: Norsk politi fikk fengslet et lite barn

I sin slutning skriver dommeren at foreldrene kan holdes fengslet fram til 2. april 2014.

«Retten finner at fengsling som nevnt anses i betrakting av sakens art og omstendigheten for øvrig ikke som noe uforholdsmessig inngrep», skriver dommeren.

Familiens advokat er rystet.

- Jeg har jobbet som advokat i 30 år, men jeg har aldri sett noe lignende. Rettstaten Norge putter et barn i fengsel. Dette er den flaueste dagen i mitt liv. Det er ikke sånn vi har det i Norge, sa Berit Reiss-Andersen til Nettavisen.

Krever svar
KrFs justispolitiker, Kjell Ingolf Ropstad, reagerer kraftig på hendelsen:

- Dette er totalt uakseptabelt. Barn skal ikke fengsles. Dersom foreldrene skal fengsles skal jo barnevernet kobles inn, sier Ropstad til Nettavisen.

- Hva vil du gjøre med saken?

- Dette vil jeg ta opp med departementet for å forsikre meg om at regelverket er godt nok i dag. De må gjennomgå dette. Her må det ha skjedd en glipp, som selvsagt ikke skal skje. Dersom regelverket ikke er tydelig nok vil vi foreslå endringer. Barn skal ikke fengsles. Og i alle fall ikke så små barn, sier han.

Les mer: Krever svar på fengsling av barn

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere