NA24.no

Revansj for dollaren

Sist oppdatert:
Dollarkursen styrker seg etter gevinstsikring og renteusikkerhet.

I valutamarkedet styrker dollaren seg noe mot euro og norske kroner. I morgentimene tirsdag handles en dollar til 5,35 norske kroner. En euro koster i morgentimene 1,4402 dollar.

NA24 - din næringslivsavis

Fra markedet rapporteres det om en todelt årsak. Bloomberg News melder at euroens fem dager sammenhengende oppgang mot dollaren blir avbrutt av spekulasjoner om renten. Det fryktes at flere banker vil komme med nedskrivninger. Dette kan hindre videre renteoppgang i eurosonen og sende veksten nedover.

Rentespekulasjon
Samtidig meldte Wall Street Journal at den amerikanske sentralbanken kanskje ikke kommer til å kutte renten som forventet onsdag. Men i markedet er det nå priset inn en sjanse på hele 98 prosent for at renten blir kuttet et kvart prosentpoeng til 4,5 prosent.

Det er også flere i valutamarkedet som har tatt gevinster på sine posisjoner i dollar, og nullet ut sine posisjoner.

Rentebanen
Norges Bank avholder sitt rentemøte onsdag, og i markedet råder det full konsensus om at renten blir uendret på fem prosent. En av årsakene er at den norske kronen er fem til seks prosent sterkere enn hva Norges Bank lå til grunn i sin Pengepolitiske Rapport fra juni.

Les mer om ekspertenes forventninger til morgendagens rentemøte her

Det forventes også at Norges Bank vil kutte i rentebanen, altså sine egne forventninger til hvor renten skal gå. Men sentralbanksjef Gjedrem har vanskelige avveininger: Skal han ta hensyn til en mulig tiltagende inflasjon, eller den knallsterke norske kronen?

Venter lav US-rente
Dollarens nedtur spiller inn her, og i den amerikanske økonomien er det flere som tror på rentekutt fremover. Bill Gross, som leder verdens største obligasjonsfond nemlig Pacific Investment Managment, skrev på sine nettsider mandag at han forventet den amerikanske sentralbanken skulle senke renten til 3,5 prosent for å unngå resesjon i den amerikanske økonomien.

Men det er også rentebeskjed fra Japan. Den japanske sentralbanken vil etter alle solemerker holde sin styringsrente uendret på 0,5 prosent. Dette er det laveste rentenivået blant verdens store industriland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere