*Nettavisen* Økonomi.

Revansj på Wall Street

Foto: Fotograf:TIMOTHY A. CLARY (AFP)

USA-børsene klatret kraftig, torsdag. Oljeprisen nærmer seg 80 dollar.

29.10.09 21:29

Veksten i den amerikanske økonomien er tilbake, og det skaper optimisme i aksjemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente Dow Jones-indeksen økte med 2,05 prosent til 9.962,58 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen klatret 2,25 prosent til 1.066,10 poeng. På Nasdaq steg Compostie-indeksen 1,84 prosent til 2.097,55 poeng.

Siden amerikanerne ikke har byttet til vintertid ennå stenger USA-børsene en time tidligere enn vi er vant med, norsk tid.

Veksten tilbake
Dagen preges av en sterk rapport fra den amerikanske økonomien.

Økonomien vokste med 3,5 prosent i tredje kvartal. Det viser BNP-tallene fra de amerikanske myndighetene. Det er hovedsakelig forbrukerne som drar opp veksten. Økonomenes forventninger ble også overgått.

Les mer: Veksten tilbake i USA

- Virkelig gode nyheter. Etter å ha puttet billioner i kvantitative lettelser og stimuleringer måtte vi se et tall som dette, kommenterer markedsanalytiker Dan Cook i IG Markets til CNN Money.

Nå tror ekspertene at det går opp på børsene.

- Jeg er veldig glad for at det kom ut positivt og jeg tror at markedene burde virkelig være optimistiske i dag og kan reverserer noe av tapene vi har sett i det siste, sier Cook.

Oljerally
De gode nyhetene rundt den amerikanske økonomien har også gitt utslag i oljeprisen. Frontkontrakten til den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate steg 3,1 prosent på råvarebørsen i New York, inn svært nær 80-dollargrensen på 79,87 dollar per fat.

Flere selskaper har også lagt frem sine resultater. Blant dem er oljekjempen Exxon Mobil. I årets tredje kvartal har oljeprisen ligget godt under nivået fra i fjor. Dermed har resultatet blitt betydelig svekket. Etter tredje kvartal i fjor satte oljekjempen ny rekord. Aldri tidligere har et amerikansk børsnotert selskap tjent mer i løpet av et kvartal.

I år er situasjonen en helt annen, men likevel er går selskapet med flere milliarder dollar i pluss. Aksjen endte relativt flatt.

Les mer: Resultatfall for oljekjempe

Planlegger motbud
Ellers på selskapsfronten er det blitt kjent at svenskene ikke gir opp kampen om Volvo. Ford er for tiden i snakk med en kinesisk gruppering om å selge bilmerket, men en investorgruppering bestående av Volvo-ingeniører sier de vurderer et motbud.

Ford-aksjen steg 3,32 prosent.

Les mer: Planlegger motbud på Volvo

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +2,05 % til 9.962,58

S&P 500 +2,25 % til 1.066,10

Nasdaq Compostie +1,84 % til 2.097,55

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.