NA24.no

Revansje for luksusboliger

Sist oppdatert:
Finansfolket i London tar bonusfesten på forskudd og svir av hundrevis av millioner på bolig.

Luksusboliger ble betraktelig mye vanskeligere å selge ettersom finanskrisen satte inn. Imidlertid ser det ut til at selv dette markedet også har snudd for alvor.

NA24 - din næringslivsavis

Første oppgang på 17 måneder
Verdien på boliger verdt over én million pund, eller 9,35 millioner kroner, lå 1,6 prosent høyere i november enn i samme måned i fjor. Det skriver Bloomberg News. Dette er første gang prisen stiger på årsbasis i dette markedet på hele 17 måneder.

Ifølge Knight Frank, selskapet som har gjennomført undersøkelsen, blir prisene drevet opp av at finansfolk som venter å få en pen bonus når den årlige utbetalingen kommer i desember.

- Etterspørselen fra toppledere driver markedet, sier Liam Bailey, eiendomsanalytiker ved Knight Frank, ifølge Bloomberg News.

Bailey sier at de har funnet bevis for at det er mye penger som kommer inn i markedet fra ansatte i selskapene i finansbydelen «City».

Populære luksusboliger
Særlig er det mye fremgang i det mest luksuriøse segmentet som dekker boliger som koster over 10 millioner pund, eller 93,5 millioner kroner. I dette segmentet har prisene økt med 1,9 prosent bare siden oktober.

I 2008 var forståelig nok mange finansselskap som delte ut relativt slunkne bonuser til ansatte og ledelse, men ettersom finansmarkedene har steget kraftig i år er det mange som nå får langt mer å rutte med. Pengene brukes blant annet på bolig.

(saken fortsetter under bildet)

- Mangel på tilbud
Ikke alle er imidlertid enige i Knight Frank sin analyse.

Louise Hewlett, direktør i Aylesford International mener de økte prisene skyldes «mangel på tilbud» og at dette skaper et «falskt inntrykk» av et sterkt marked.

- I noen tilfeller har høye priser blitt betalt kun basert på manglende valgmuligheter og konkurranse fra andre kjøpere, sier Hewlett til nyhetsbyrået.

Ikke friskmeldt ennå
Ute i verden er det en del tegn på at det er for tidlig å friskmelde markedet for luksusboliger. På listen over verdens dyreste boliger er det flere som har stått til salgs i flere år, og andre som har falt ut grunnet reduserte priser.

Les mer: Verdens dyreste boliger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere