NA24.no

Rice forsvarer fangetransport

Sist oppdatert:
- Hemmelig transport av terrormistenkte over landegrensene er både lovlig og nødvendig, hevder USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

I en tale ved Andrews-flybasen utenfor Washington D.C. mandag forsvarte Condoleezza Rice praksisen med å frakte terrormistenkte fanger fra ett land til et annet.

- Dette har vært gjort i årevis, sa Rice, og pekte på at terroristen Carlos, med økenavnet «Sjakalen» ble utlevert fra Sudan til Frankrike på en tilsvarende måte.

I løpet av den siste tida har det kommet flere avsløringer av CIA-drevne fly som frakter fanger til hemmelige fengsler i og utenfor Europa. EU-landene har bedt om gransking av transportene.

Flyene skal også ha mellomlandet i Norge, eller brukt norsk luftrom. Ifølge amerikanske myndigheter skal de ikke ha hatt fanger om bord mens de har vært i Norge.

Redder liv
I talen gikk Rice til motangrep mot kritikerne.

- Fangetransportene setter terrorister ut av spill og redder liv. Opplysninger fra CIA har også forhindret terroraksjoner i Europa, hevdet hun.

Condoleezza Rice benektet ikke at fangeflyene har brukt europeisk luftrom, men understreket at USA aldri vil tillate at fanger blir fraktet til land der de risikerer å bli torturert.

-Tortur er et uttrykk som er definert i loven. USA har ikke transportert fanger fra ett land til et annet for at de skal bli torturert, hevdet hun.

Holde hemmelig
USA støtter heller ikke umenneskelig eller nedverdigende behandling, hevdet Rice.

Den amerikanske utenriksministeren ga ingen signaler om at den hemmelige fangetransportene vil stoppe.

- Den amerikanske regjeringen må beskytte borgerne sine mot hensynsløse fiender. Vi kan ikke diskutere opplysninger som kan avsløre operasjoner, understreket hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere