Rigg-ras og farmasi-smell på Oslo Børs

Oslo Børs endte flatt mandag, mens det korrupsjonssiktede Sevan Drilling stupte. 

Oslo Børs endte flatt mandag, mens det korrupsjonssiktede Sevan Drilling stupte.  Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Korrupsjonssiktede Sevan Drilling stupte. Tungt fall for Weifa etter Spetalen-salg.

19.10.15 16:31

Oslo Børs endte flatt mandag, bremset av nedgang i oljeprisen.

Ved stengetid var hovedindeksen ned marginale 0,02 prosent til 613,86 poeng, med den svakeste utviklingen i oljerelaterte selskaper.

Prisen på nordsjøolje falt 2,6 prosent gjennom dagen, til 49,1 dollar per fat.

Børsens største selskap Statoil fulgte med oljeprisen og var ned 0,9 prosent, mens riggselskapet Seadrill var ned 3 prosent. Indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceaksjene ramlet 2,9 prosent.

Blant dagens tapere var det lille riggselskapet Sevan Drilling, som raste nær 10 prosent.

Korrupsjonssiktet
Fredag kveld ble det kjent at Sevan Drilling, som er kontrollert av John Fredriksens Seadrill, er siktet for korrupsjon knyttet til kontrakter inngått med Petrobras i Brasil.

Les mer:
Sevan Drilling siktet for korrupsjon
Sevan Marine-gründer siktet i korrupsjonssak

De aktuelle kontraktene ble tildelt Sevan Marine fra brasilianske Petrobras i perioden 2005 til 2008, og siktelsen gjelder betalinger knyttet til kontraktene i perioden 2012 til 2015. Sevan Drilling ble skilt ut sammen med riggvirksomheten fra Sevan Marine i 2011. I dag er Sevan Marine et rent ingeniørtjeneste- og teknologilisensselskap.

Seadrill kjøpte seg opp i Sevan Drilling i desember 2011, og har siden juli 2013 eid 50,11 prosent av selskapet.

Sevan Marine igangsatte i sommer en granskning etter korrupsjonspåstander knyttet til de tidligere inngåtte kontraktene med Petrobras. Fredag varslet selskapet at granskningsrapporten oversendes Økokrim etter funn av det som kan være økonomisk kriminalitet.

Spetalen selger seg ned
Farmasiselskapet Weifa ramlet 6,4 prosent etter at styremedlem Øystein Stray Spetalens selskaper selger seg ned.

Spetalen-kontrollerte Ferncliff Listed DAI har solgt rundt 28,3 millioner aksjer, Strata Marine & Offshore AS har solgt 31,9 millioner aksjer og AS Ferncliff har solgt 4,8 millioner aksjer.

Aksjene ble solgt til en kurs på 1,27 kroner per aksje, opplyses det i en melding.

Tilkjent 600 mill.
Hyggeligere ble dagen for Kværner, verftkonsernet i Kjell Inge Røkkes Aker-gruppe, som ble sendt opp 13 prosent etter at et datterselskap i USA er tilkjent erstatning.

Det er Kværner North American Construction som har mottatt kjennelsen i voldgiftssaken mot selskapet Foster Wheeler North America Corporation.

I henhold til kjennelsen i saken, som er knyttet til prosjektet Longview som ble levert i 2011, vil Kværners datterselskap motta 74 millioner dollar, tilsvarende rundt 600 millioner kroner.

For øvrig ble det en rød dag for børsraketten Next Biometrics, som selv med dagens fall på 7,3 prosent er opp 233 prosent den siste måneden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.