NA24.no


Tross fallende oljepris steg Oslo Børs markant tirsdag, sammen med børsene i Europa.
Tross fallende oljepris steg Oslo Børs markant tirsdag, sammen med børsene i Europa.

Riggaksje til værs på sprek børs

Oslo Børs og oljeprisen i hver sin retning.

Tross fallende oljepris steg Oslo Børs markant tirsdag, sammen med børsene i Europa.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 1,46 prosent til 622,06 poeng, mens samleindeksen Stoxx Europe 600 var opp 2 prosent, ledet an av olje- og gassektoren.

I oljemarkedet falt prisen på nordsjøolje med 2,6 prosent gjennom dagen, til 43,7 dollar per fat.

Statoil steg likevel 1,5 prosent, og også andre tungvektere bidro positivt. DNB var opp 3,2 prosent, Telenor steg 1,5 prosent og Yara var opp 1,8 prosent.

Kjøpsordre satt fart i riggaksje
Blant dagens vinnere var aksjen til boligriggselskapet Prosafe, som ble sendt opp 11,3 prosent til 24,7 kroner.

Oppgangen kommer etter at en ikke navngitt finansiell investor har lagt inn en kjøpsordre på opptil 23,6 millioner aksjer, tilsvarende 10 prosent av antallet aksjer i selskapet.

Prisen vil bli fastsatt i en bokbyggingprosess, innen et intervall på 24-25 kroner per aksje, opplyses det i en melding.

Før børs la Norske Skog frem en plan for å refinansiere gjelden, mens seismikkselskapet TGS tvinges til nedskjæringer i et vanskelig marked.

På børsen svarte investorene med å sende Norske Skog ned 5,2 prosent og TGS ned 1,2 prosent.

Blant de som falt mest var også Funcom, som ble sendt ned 5,6 prosent etter nye røde kvartalstall.

Varsler omfattende refinansiering
Norske Skog vil blant annet bytte gjeld som forfaller i 2016 og 2017 med nye lån som forfaller lenger frem i tid.

- Det finnes ingen tilgjengelig likviditetsfasilitet til å finansiere en eventuell tilbakebetaling av 2016 eller 2017 obligasjoner eid av investorer som velger å ikke delta i transaksjonen, advarer papirprodusenten.

Mens en gjennomført transaksjon vil «beskytte verdiene», vil det motsatte utfallet «trolig medføre en helhetlig balanse-restrukturering med et betydelig eller totalt tap i verdien av 2016 og 2017 obligasjonene», ifølge Norske Skog.

Tvinges til nedskjæringer
For å kutte kostnadene vil TGS redusere den globale arbeidsstyrken med rundt 130 ansatte, noe som tilsvarer en reduksjon på 16 prosent.

Dette skal gi en nedgang i årlige driftskostnader på rundt 13 millioner dollar per år fra begynnelsen av 2016. I fjerde kvartal tas det en kostnad på 8 millioner dollar knyttet til restruktureringen, opplyser TGS i en børsmelding.

I tillegg tar TGS nedskrivninger på utvalgte multiklient seismikkundersøkelser, som følge av en revurdering av varigheten av seismikknedturen, etter at de store oljeselskapene har varslet budsjettkutt også for 2017 og videre fremover.

Nedskrivningen på rundt 150 millioner dollar vil tas i fjerde kvartal. Antallet undersøkelser som skrives ned tilsvarer 10 prosent av det totale antallet i balansen til TGS.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere