Riggimperiet knaker

Bergensinvestoren Berge Gerdt Larsens opplever opprør fra sine kreditorer.

Det er avisen Dagens Næringsliv som onsdag skriver at den kjente Bergens-investoren Berge Gerdt Larsen trues av milliardkollaps.

NA24 - din næringslivsavis

Flere av selskapene han kontrollerer skal være i dype vanskeligheter, og obligasjonsgjelden på ni milliarder kroner til tre av hans selskaper kan i verste fall bli misligholdt, skriver avisen.

Les også: Byr 3,6 mrd. for rigg

Konkursnivåer
Obligasjonslånene til disse tre selskapene skal angivelig handles på konkursnivåer, som er helt nede i 20-25 prosent av pålydende.

Det er obligasjonseierne i riggselskapet Petromena – med gigantlån på 5,5 milliarder kroner – som har fått nok og gjør oppgjør mot Larsen, ifølge avisen.

Selskapet sliter med finansieringen av tre rigger. Disse skal leveres i år og til neste år. Alle er på kontrakt, men det mangler to milliarder kroner for å fullføre planen.

Verftet har heller ikke fått avdrag som forfalt i januar på 105 millioner dollar, ifølge avisen. Det er krise hvis verftet tar over riggen, noe de kan gjøre hvis betalingsbetingelsene ikke overholdes. Da er det dunken som insolvent, alt ifølge avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Løsning
Britiske Lloyds har skissert en løsning med ekstra lån på 300 millioner dollar slik at den ene riggen blir ferdig i mars. Men forutsetter at de ikke vil være med på de to andre som trenger fire milliarder kroner.

Obligasjonseieren skal ha godkjent skissen, men de vil ha kontroll over riggen og at den skal selges.

Lars Moldestad, som er Larsens nære medarbeider sier til avisen at deres primærinteresse er å ta vare på verdiene, og det gjør man gjennom refinansiering.

- Når det gjelder lånefasilitetene, er vi ikke i brudd på en eneste betingelse, sier han til avisen og legger til at han skjønner at obligasjonseierne er nervøse.

- Det er en overhengende konkursfare, sier kredittanalytiker Lars Kirkeby i meglerhuset Nordea Markets til Dagens Næringsliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.