NA24.no

Riggratene faller

Sist oppdatert:
Men riggnestor tror det kun blir en dipp.

OSLO KONSERTHUS (NA24): Det kom frem under en presentasjon fra en av verdens ledende rigganalytikere holdt på Marine Moneys årlige Ship Offshore Finance forum i Oslo torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Senioranalytiker Gavin Strachan i det ledende analysehuset for oljeservicesektoren, ODS-Petrodata, registrer nå at ratene faller for alle segmenter av riggbransjen, men de fleste sektorene vil sannsynligvis raskt bunne ut.

Oljeprisen bestemmer
Den avgjørende faktoren for når markedet kan regne med å snu er oljeprisen. Årets aktivitet er rammet av den lave oljeprisen i fjerde kvartal, som er det tidspunktet oljeselskapene setter i sine investeringsbudsjetter for neste år.

- Markedet vil ikke stige igjen i dag eller i år, men kan stige igjen neste år, men da må oljeprisen være høy i oktober. Hvis ikke blir det først i 2011, sa Strachan om utsiktene for riggmarkedet og ratene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Jo dypere jo bedre
Når det gjelder utviklingen for de ulike hovedsegmentene innen offshoreboring etter olje, så var Strachans budskap som tidligere at jo dypere jo bedre.

For de enhetene som kan bore på ultra store havdyp, vil markedsbalansen være stram i overskuelig fremtid med unntak av en liten dipp de nærmest to årene. Strachan tror ratene for halvtnedsenkbare borerigger og boreskip som kan operer på havdyp større enn 300.000 i snitt vil falle fra 500.000 dollar per dag i 2008 til 400.000 dollar per dag i år.

ODS-Petrodatas prognoser peker imidlertid ikke mot noe større rekyl i ratene frem til og med 2013.

Trenden for flytende boreenheter totalt sett er omtrent den samme. Snittratene forventes å falle fra 350.000 dollar per dag i 2008 til 250.000 dollar pluss i år, for deretter å stabilisere seg. Det vil være et overskudd av rigger de nærmeste par årene.

Svake jackuper
Den sektoren som sannsynligvis vil få det tøffest fremover på grunn av oljeprisfallet i andre halvår i fjor, er de oppjekkbare boreriggene. Her er overskuddet allerede stort og fortsatt er nybyggsaktiviteten stor.

Markedet vil være avhengig av at hele 1970-talls generasjonen av rigger skrapes.

- Men det vil ikke skje. De blir lagt i opplag og så ruster de før de endelig fases ut, sa Strachan

Et ordentlige løft i gassprisene kan bli redningen, spesielt for den nedre delen av markedet. Han forventer et økende skille i ratene for nye og gamle enheter. Nye og større oppjekkbare enheter kan vente rater på 150.000-180.000 dollar per dag, mens de gamle enheten sannsynligvis vil ta til takke med å dekke driftskostnadene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere