NA24.no

Riggselskap i milliardkrangel stupte på Oslo Børs


Oslo Børs falt sammen med oljeprisene tirsdag.
Oslo Børs falt sammen med oljeprisene tirsdag. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Børsen ned med oljeprisen. Seismikkaksje til bunns.

Oslo Børs falt sammen med oljeprisene tirsdag.

Ved stengetid var hovedindeksen ned 1,20 prosent til 616,05 poeng, mens oljeprisen var ned 1,8 prosent gjennom dagen til 46,7 dollar per fat, det laveste nivået siden august.

Les mer: Derfor faller oljeprisene

Statoil fulgte med oljeprisen og ramlet 2,8 prosent, men også andre tungvektere endte i rødt. Telenor var ned 1,2 prosent, Norsk Hydro falt 1,8 prosent og Yara endte ned 1,3 prosent.

Milliardkrangel
Enda svakere ble dagen for riggselskapet Fred. Olsen Energy, som stupte 7,8 prosent etter at datterselskapet har terminert en nybyggkontrakt med det koreanske verftet Hyundai Heavy Industries.

Termineringen av byggekontrakten for riggen Bollsta Dolphin begrunnes med forsinket levering, og selskapet mener videre at kontrakten gir rett til tilbakebetaling av et tidligere innbetalt beløp på tilsvarende rundt 1,5 milliarder kroner.

I forrige uke ble det kjent at Fred. Olsen Energy hadde mottatt et varsel om voldgift fra det koreanske verftet, med krav om 1,4 milliarder kroner og ekstra tid til å fullføre riggen. Kravet ble avvist som grunnløst av Fred. Olsen Energy.

- Kanselleringene er samlet sett negativt for Fred. Olsen Energy. Riggen skulle på en 5-års kontrakt med Chevron til en dagrate på 560.000 dollar. Den kontrakten er nå også terminert, sier analytiker Håkon Johansen i Fondsfinans.

Han påpeker at summene er betydelige i forhold til markedsverdien av riggselskapet.

- Utfallet av disputten mellom Fred. Olsen Energy og Hyundai Heavy Industries er usikkert. Fred. Olsen krever tilbakebetalt 186 millioner dollar og Hyundai har presentert et krav på 167 millioner dollar for kostnadsoverskridelser. Det er en differanse på 353 millioner dollar, som tilsvarer omtrent dagens aksjekurs i Fred. Olsen Energy på 40 kroner.

Tror aksjeverdier går tapt
Dagens taper ble seismikkselskapet Dolphin som ble sendt ned 18,75 prosent.

Oljeselskapenes kraftige innsparinger i kjølvannet av oljeprisfallet har gått hardt utover selskapene i seismikksektoren, og blant aksjene som har mest juling er Dolphin, som det siste året har stupt over 90 prosent, og nå handles for 26 øre aksjen på Oslo Børs.

Blant de som tror det meste av egenkapitalverdiene er tapt, er DNB Markets.

Meglerhuset til DNB spår en full restrukturering i seismikkselskapet, og kutter kursmålet til 10 øre.

- Utfordringene er betydelige i seismikksektoren og for Dolphin venter vi at det innebærer behov for full finansiell restrukturering med konvertering av gjeld innen midten av 2016.

- Salg av multiklientbiblioteket vil eventuelt kunne gi en utsettelse på ytterligere noen kvartaler. Vi venter at investorene holder seg borte inntil situasjonen er avklart og har tatt kursmålet ned fra NOK 0,30 til NOK 0,10 per aksje, skriver meglerhuset i en aksjerapport tirsdag.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere