NA24.no

Rik og ulykkelig toppblogger reddet av skattesmell


Andrea Badendyck begynte å tjene gode bloggpenger allerede som 16-åring, men mistet snart kontrollen over forbruket og gikk senere på en skattesmell.
Andrea Badendyck begynte å tjene gode bloggpenger allerede som 16-åring, men mistet snart kontrollen over forbruket og gikk senere på en skattesmell. Foto: Henning Skjørsæter (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Andrea tjente 50.000 kroner måneden som 16-åring. Nå har hun gjeldsproblemer, men er lykkeligere enn på mange år.

Andrea Badendyck er en av Norges best betalte bloggere og hadde som 18-åring i 2013 en skattbar inntekt på 916.866 kroner.

I sitt siste blogginnlegg forteller 20-åringen åpenhjertig om at de store inntektene gikk til hodet på henne som 16-åring, og at hun har slitt med en stor skattesmell de siste årene.

«Da jeg var 16 år og gikk i 1. klasse på videregående, tjente jeg som oftest rundt 40.000-50.000 kr i måneden», skriver hun.

Mistet kontrollen som 18-åring
På den tiden bodde hun hjemme, og foreldrene hadde en viss kontroll på utgiftene til den populære bloggeren. Problemene startet imidlertid da hun flyttet hjemmefra i 2012. Som 17-åring leide hun seg en 110 kvadratmeter stor leilighet på Majorstua i Oslo, og da hun fylte 18 år og fikk tilgang på sparekontoen, startet et ellevilt luksusliv.

«Tiden etter 18-årsdagen min mistet jeg kontrollen totalt. Jeg tjente mer og mer penger, og beløpene begynte å nærme seg 100.000 i måneden. Jeg følte meg vel som verdens rikeste, og tanken på sparing eller investering i noe smart eksisterte ikke i hodet mitt. Penger mistet sakte, men sikkert verdien for meg, og det var veldig enkelt å dra kortet», skriver Andrea i blogginnlegget.

Året etter leide hun leilighet på Tjuvholmen, som er et av Norges dyreste boligstrøk. Og advarsler fra familien om at hun burde begrense forbruket og heller spare penger, brydde hun seg lite om. Blogginntektene gikk til reiser, shopping, restaurantbesøk og skyhøy husleie.

Sluttet på skolen og ble ulykkelig
Andrea sluttet på skolen våren 2013 for å drive med blogging på heltid og gjøre det hun hadde lyst til. Etter hvert ble imidlertid hverdagen kjedelig og tom.

«Jeg følte meg ikke lykkelig, følte ikke helt at livet mitt ga så mye mening, det var ingen rutiner, og hverdag og helg ble det samme. Ja folkens, mye penger betyr dessverre ikke nødvendigvis at man er så lykkelig, det har jeg erfart. Så dette tomrommet fylte jeg med enda mer shopping, for shopping ga meg en slags rus. Jeg satt oppe hver kveld/natt og shoppet, det ble liksom en vane og noe jeg bare "måtte gjøre"», fortsetter Andrea.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I blogginnlegget «Da jeg mistet kontrollen» forteller Andrea Badendyck om sine store inntekter og like store forbruk. Bloggposten er blitt lest av over 40.000 personer og delt 700 ganger.

Rammet av skattesmell
Så skjedde det et vendepunkt i livet hennes. Skattemyndighetene gikk gjennom inntektene hennes fra annonser og sponsede innlegg helt tilbake til hun startet med blogging som 14-åring, og resultatet ble en enorm skattesmell som hun ikke blir ferdig med å betale ned før til neste år.

Selv om restskatten har vært en meget tøff påkjenning for 20-åringen, er hun i dag glad for at hun ble rykket ut av tilværelsen som ulykkelig «shopaholic» med et forbruk på opptil 90.000 kroner i måneden.

«Jeg var inne i en ond sirkel, og heldigvis kom noe som dro meg ut av alt, nemlig skattesmellen. Takk gud for skattesmellen. Dessverre tror jeg den var det eneste som kunne stoppet meg fra mitt enorme forbruk», skriver Andrea.

Hun bor nå hjemme hos familien igjen og lever på 11.000 kroner i måneden. Andrea avslutter bloggen med å råde andre unge om å ta kontroll over økonomien og spare fremfor å sløse.

«Dette var da min historie, som jeg håper kan være en tankevekker for mange. Er det en ting jeg råder alle til så er det å betale skatten sin og ikke minst ha god kontroll på økonomien. »

- Andrea har lært og vokst
Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea er imponert over hvordan Andrea har taklet gjeldssituasjonen.

- Det virker som Andrea har lært og vokst mye på å jobbe seg gjennom utfordringene knyttet til økonomien, og det er fint å se at hun har satt seg et sparemål og er mer bevisst sine økonomiske valg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forbrukerøkonom Elin Reitan er imponert over hvordan Andrea Badendyck har klart å holde seg til en stram nedbetalingsplan for å kvitte seg med gjelden etter skattesmellen.


- Det er ofte mye skam knyttet til økonomiske problemer, noe som er dumt da man ofte møter mye forståelse om man tørr å snakke om sine utfordringer. Selv om Andreas historie er litt spesiell, er det fint at hun deler, da det kan bidra til å gjøre det mindre tabu å snakke om utfordringer i privatøkonomien, sier Reitan til Nettavisen.

- Bekymringsverdige tall
I en fersk undersøkelse Nordea har gjort blant unge i alderen 18 til 29 år, oppgir 12 prosent å ha ulike former for forbruksgjeld. I snitt skylder de spurte 40.500 kroner, noe som er en oppgang på hele 8488 kroner fra en tilsvarende undersøkelse i 2013.

I bloggen advarer Andrea unge mot å ta opp forbruksgjeld:

«Kredittkort er også noe jeg råder sterkt til å holde seg unna! Der snakker vi renter på fra 20 prosent og høyere om du ikke betaler tilbake alt du lånte i løpet av 1 måned, noe som gjør det nesten umulig å få betalt tilbake om du har lånt et stort beløp.»

Elin Reitan mener det er bekymringsverdig at over en av ti unge har kredittgjeld.

- En kombinasjon av en stor og tilgjengelig markedsplass, lett tilgangen til kreditt og lite kunnskap om økonomi tror jeg er noe av årsaken til at terskelen for å sette seg i rådyr gjeld er lav.

- Forbruksgjelden vil kunne slå negativt ut når man skal søke om sitt første boliglån. Ikke vil bare lånepotensialet reduseres om man har høy forbruksgjeld, men man setter seg samtidig i en posisjon der sparing må nedprioriteres for å nedbetale dyr gjeld. Dagens boligmarkedet fordrer at man sparer opp en god slump med egenkapital, noe som kan være vanskelig å opparbeide seg om man må ha fokus på å nedbetale gammel moro, sier Reitan.

Hun mener at de unge må lære mer om hva det betyr og hva det koster å ta opp et forbrukslån eller dra kredittkortet, og hva konsekvensene er om man ikke makter å betale tilbake og det haster med å sette inn tiltak .

 Råd til gjeldsslaver
Til unge som allerede har pådratt seg tyngende forbruksgjeld, har Reitan følgende råd:

- Det første du må gjøre, er å skaffe deg oversikt over hvor mye du faktisk skylder. Gå deretter gjennom økonomien din og se hva du bruker penger på og frigi midler til nedbetaling av gjeld ved å barbere bort unødvendig forbruk. Det er også viktig at du lager deg et stramt budsjett som du følger slavisk. Dette kan være utfordrende for mange, men husk at den stramme planen gjelder i en begrenset periode – til gjelden din er nedbetalt.

Ifølge Reitan er det det viktig å prioritere nedbetaling av dyr gjeld først.

- Kontakt kreditorene for å undersøke muligheten for å opprette en ny nedbetalingsplan, om du ser at du ikke får møtt dine forpliktelser og helst før betalingsfristen utløper. Mange kvier seg for dette, men det er ofte ikke så skummelt som du tror. Du kan også be om avdragsfrihet på både bolig- og studielånet i en periode om du trenger det.

- Utforsk også gjerne muligheten for å få inn ekstra midler. Vurder for eksempel om du kan ta deg en ekstrajobb eller om du har noen gjenstander du kan selge, avslutter Reitan.

Andrea Badendyck har ikke svart på Nettavisens henvendelser mandag.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere