Rike Inge hadde alt. Så kom et skattekrav fra staten

LANG KAMP: Investor Inge Falck Olsen forteller om en tøff tid der han har levd på oppsparte midler, uten lønn.

LANG KAMP: Investor Inge Falck Olsen forteller om en tøff tid der han har levd på oppsparte midler, uten lønn. Foto: (Nordlys)

Alt raknet for næringslivstoppen.

01.12.14 11:58

(Nord24): På skattelistene i 2006 sto dette oppført: Inge Falck Olsen, investor. Inntekt: 9.247.934. Formue: 16.227.027.

Men så raknet det plutselig da Skatt nord kom med et skattekrav på 24 millioner kroner mot selskapet som bærer hans initialer - IFO.

Nå lyser dette i rødt hvis man søker på bedriftsinfo om IFO as:

** 13.11.2014 – Konkursåpning. Antall tvungen pant: 3.

** 2013: Kortsiktig gjeldsandel overstiger 90 %

** 2013: Selskapet har pådratt seg et skattekrav på over 20 millioner kroner for årene 2006 og senere. Det vil ikke vil være grunnlag for fortsatt drift om selskapet ikke får medhold i klage på vedtaket.

På topp

Inge Falck Olsen var på topp i nordnorsk næringsliv med en lang rekke styreverv, eiendomsselskaper og tjente store penger.

Så kom plutselig det svært høye skattekravet fra staten (se fakta).

Da startet en lang kamp som nå går mot en slags slutt.

- Jeg har hatt mer utfordringer og problemer enn man ønsker seg, men er ikke typen som lar meg knekke av det, sier han til Nord24.no.

Han sier at han har forsøkt å være positiv og løsningsorientert, men at saken har vært svært krevende personlig. I perioder har det ikke vært penger i selskapene til at han kunne ta ut lønn. I denne tiden har han kun levd på oppsparte midler.

- Det har vært noen veldig vanskelige år. Da skattesaken dukket opp snudde den opp ned på hele min hverdag. Å få kravet mot seg var som en Ebola-effekt. Det har gått ut over alt annet. Fokus har vært på å kjøre en sak, med håp om medhold. IFO AS gikk fra å være et normalt sunt selskap til å være «dødsdømt».

- Kunne ikke la meg presse

Han sier at han valgte å kjempe imot skattekravet, fordi han mener kravet er feil. Å vinne skattesaken var også eneste sjanse til å betale det han skyldte kreditorene. Han sier at planen var å betale avdrag til kreditorene, hvis selskapet overlevde.

- De aller fleste kreditorer har vært enestående positive, men jeg har også opplevd press og trusler fra et fåtall kreditorer. Selv om disse visste at jeg ikke hadde anledning til å favorisere kreditorer, valgte de i noen tilfeller å se bort fra det, og kreve sine fordringer innfridd på ganske tøft vis, men jeg kunne ikke la meg presse, det ville ikke vært riktig overfor de andre kreditorene.

Stevnet staten

I januar i år stevnet han staten i håp om å annullere skattekravet.

Men; like før saken skulle opp for retten begjærte imidlertid en av kreditorene IFO konkurs.

Dermed blir det ingenting av skattesaken mot staten, og sannsynligvis ingenting til kreditorene. Selskapet har nemlig en negativ egenkapital på nær 33 millioner kroner, ifølge siste regnskap.

Konkursbegjæringen kom som et sjokk.

- Jeg forstår ikke motivet for konkursbegjæringen ettersom staten står fremst blant kreditorene, og har prioritet foran de usikre. Alt var klart for rettssak. Jeg har brukt mye energi og over en million kroner på advokater og alt mulig. Det er bortkastet nå, men jeg velger å ikke tenke alt for mye på det. Jeg hadde ingen mulighet for personlig vinning, men jeg har tenkt på kreditorene.

Det var Høgtind Invest i Bodø som begjærte konkursen med et krav på totalt 1,8 millioner kroner. Kreditorene har til sammen over ti millioner kroner utestående. I tillegg kommer skattekravet på 24 millioner kroner.

- Da hadde jeg ikke noen annet valg enn å begjære oppbud. Hele forutsetningen for videre drift var borte.

Blandede følelser

Like før jul, 22.desember, skal oppbudet behandles i Nord-Troms tingrett.

Han sier at det er en viss lettelse å se at saken går mot en avslutning, men at det definitivt er blandede følelser siden han innser at det ikke er håp om å reversere skattekravet.

- Det er en avslutning med bismak. Jeg mener at vi hadde gode argumenter som jeg så frem til å få belyst i retten.

I ettertid spør han seg om det var verdt kampen:

- Det har vært veldig belastende å drive selskapet disse årene. Jeg har selv dekket driftskostnader, reise, husleie med mer, og har ikke tatt ut lønn fra selskapet. Jeg har også tilført selskapet en del kapital, og kommer til å tape penger på disse innlånene.

Selv om saken hadde kommet opp i tingretten, ville den kanskje blitt anket. Prosessen kunne fort vart i 5-7 år, tror han.

- Hvis jeg hadde visst hvor belastende denne prosessen hadde blitt, ville jeg nok ha valgt den enkleste vei da skattekravet kom, og begjært oppbud allerede da. Når nå utgangen ble som den ble, er jeg både stolt og litt «tom». Jeg er stolt over å ha gjort mitt beste for å berge selskapet, men samtidig kjenner jeg at slitasjen og ansvaret har vært mye større enn det jeg forutså.

Men oppe i alle de daglige utfordringene har Inge Falck Olsen startet oppbyggingen igjen. Han håper 2015 skal bli vendepunktet:

- Jeg jobber mye med Stamina-konsernet, det går bra. I tillegg har jeg noen eiendomsprosjekter. Mye går veldig bra nå, og jeg har mange gode prosjekter under utvikling.

Fakta

Dette er saken


- Ser foreløpig ryddig ut

Bostyrer Bjørn August Krane har langt erfaring med konkurs-saker og sier at oppbudet foreløpig ser ryddig ut – noe som langt fra alltid er vanlig i slike saker.

- I mange tilfeller mangler dokumentasjon og det er sinte kreditorer. Her har jeg fått alt av dokumenter.

Han sitter at han hittil har fått få krav fra kreditorene, men at det skal utarbeides en foreløpig rapport og kreditorliste til 22.desember.

Krane sier det er uaktuelt for boet å tre inn i en rettssak om skattesaken, og levner dermed få håp om noe som helst til kreditorene.

Les flere nyheter fra Nord24


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.