NA24.no

Rike Støre kan få gigantisk skattelettelse

Jonas Gahr Støre kan få en betydelig skattelettelse dersom formueskatten blir redusert.
Jonas Gahr Støre kan få en betydelig skattelettelse dersom formueskatten blir redusert. Foto: Tommy H. S. Brakstad (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Dersom Siv Jensen får det slik hun vil.

Onsdag morgen møtes alle regjeringens statsråder på Statsministerens kontor ved Akershus festning. Da er det tid for å sette i gang budsjettkonferansen.

Dagene før konferansen har statsrådene og utvalgte stortingspolitikere i Høyre og Frp fått utdelt mapper som inneholder forslagene fra Finansdepartementet om hvordan budsjettet for 2015 skal se ut. 

Deler av innholdet i disse mappene har allerede lekket ut og blitt omtalt i media.

Betydelig skattelettelse
Finansminister Siv Jensen (Frp) skal ønske å kutte den statlige andelen av formuesskatten. Den tilsvarer 0,3 prosent av formuen over 1 million kroner. Samt at hun ønsker å øke nettoformuen man må for å betale skatten fra 1 til 1,2 millioner kroner, ifølge VG.

Ap-lederen er en av de rikeste på Stortinget. Som Jøtul-arving sitter han med en formue på flere titalls millioner kroner.

For han vil det bety en betydelig skattelettelse, dersom Jensen får det slik hun vil. 

Da skattelistene ble offentliggjort stod han oppført med en formue på 52 millioner kroner. Ved en fjerning av den statlige delen av formuesskatten vil det bety at han vil spare mer enn 155.000 kroner i formueskatt.

Les også:Støre tapper selskapet for å betale skatt

Om den statlige andelen av formuesskatten vil bli kuttet, og dermed føre til skattelettelse for flere, vil vi få vite når fasiten legges frem 8. oktober.

Advarte mot fjerning av formueskatten
Tidligere har Støre advart mot å fjerne formuesskatten, men synes spørsmålet om hvordan men beregner formue og skattegrunnlag er interessant.

- Jeg er ikke tilhenger av en skattelegging med høyest mulige satser. Jeg er for prinsippet, at på et brett grunnlag, ha lavere satser, sa Støre til Nettavisen i sommer.

- Jeg vil ikke mene at dagens formuesbeskatning er perfekt i dagens innretning. Jeg har reist land og strand rundt, og møtt folk. Det fins gode argumenter for at dagens ordning har skjevheter. Men derfra til å si at vi tar bort hele skatten og slutter å se på beskatning av formue, mener jeg er feil. 

Les også:- Jeg er ingen gåselever-sosialist

- Studier har vist, at slik Høyre fremstilte formuesskatten på før valget, at alle norske gründere, og alle norske familiebedrifter, lider stort under formuesskatten, viser seg ikke å holde stikk. Det var svært få, svært få, som kunne dokumentere det. At noen kunne dokumentere det, skal vi ta på alvor, men å bruke det som argument for å fjerne hele prinsippet om formuesskatt, er et dårlig argument.

Millionlønn - ikke nok

Statsråd-lønnen til Støre var i 2012 på 1.111.200 kroner fra 1. januar - oppjustert til 1.158.927 kroner 1. mai.

Som Ap-leder er han ikke helt sikker på hva lønnen er.

- Det har jeg ikke tallet på, her nå. Den har akkurat endret seg, svarer Støre til Nettavisen tirsdag formiddag.

Taus om aksjesalg

Støres investeringsselskap Femstø har levert ferske regnskap. Her kommer det frem at verdien av de markedsbaserte aksjene falt fra 25,3 millioner kroner i 2012 til 10 millioner i fjor.

- Hva skyldes det?

- Det skyldes at det rett før årsskiftet ble innløst andeler i rentefond for cirka 15 millioner, jamfør en stor bankbeholdning ved årsskiftet. Etter årsskiftet, er det meste reinvestert i andre rente- og aksjefond, sier Støre til Nettavisen.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere