NA24.no

Rikinger får samme hjelp som fattige

Foto: Erik Holsvik (Rogalandsavis)
Sist oppdatert:
Det finnes ingen inntektsgrense for startlån.

Startlån er et lån som skal brukes som fullfinansiering i forbindelse med boligkjøp. Bankene har i dag krav om kun å finansiere 90 prosent av lånesummen ved boligkjøp, skriver Rogalands Avis.

Resten av beløpet må dermed dekkes inn av egenandel, eller for dem som ikke har det, startlån fra Husbanken.

- Dette er et godt boligpolitisk virkemiddel som har gitt flere hundre personer og familier mulighet til å skaffe seg bolig bare i 2010, sier Sten Larsen, fagsjef i Stavanger kommune, til Rogalands Avis.

Ordningen skal i utgangspunktet være for å få vanskeligstilte inn på boligmarkedet. Men en viss andel av det beløpet Stavanger kommune deler ut i startlån går til personer med svært høye inntekter.

- Dette er en problemstilling som foreløpig ikke gjelder for veldig mange. Men andelen vokser, påpeker Larsen.

Ingen øvre grense
Det finnes ikke noen øvre inntektsgrense for å få startlån. Men de med høyest inntekt vil ikke få tilsagn på like stor prosentandel av kjøpesummen som de med lavere inntekt.

- Unge og andre i etableringsfasen får gjerne ikke låne mer enn 75–80 prosent av kjøpesummen til gunstig rente i banken. Da kan de få låne egenkapitalen de mangler hos oss. Men personer som tjener godt vil ikke få like mye i startlån. De vil ha råd til å låne til dårligere rente i banken, forklarer Larsen.

De med relativt høy inntekt vil dermed få startlån for å dekke de ti prosentene som banken ikke har lov til å låne ut.

I den andre enden av skalaen har du dem som ikke tjener nok til å kvalifisere til å få startlån.

- Boligprisene i Stavanger er svært høye, noe som vil si at det kreves en relativt god inntekt for å kunne betjene et lån. Dette gjelder også for å få startlån, forklarer Larsen.

Han understreker at hovedmålgruppen for startlån blir ivaretatt fullt ut.

Det er for øvrig heller ikke noe krav om norsk statsborgerskap for å få startlån. En utenlandsk statsborger bosatt i Stavanger vil dermed ha like stor rett på startlån som en norsk.

Vurderer reglene
Husbanken har overlatt til kommunene å utforme retningslinjer for startlån fordi lokale forhold varierer. Dette kan medføre at det blir ulik praksis.

- Regelverket gir grunnlag for skjønnsmessige vurderinger. Problemstillingen med personer med høy inntekt som ønsker startlån er relativt ny og voksende. Vi er derfor i gang med å se på om de lokale retningslinjene må vurderes, poengterer Larsen.

Stavanger kommune fikk inn 1153 søknader om startlån i fjor. Til sammen delte de ut 314 millioner kroner til 374 låntakere.

Les flere saker i Rogalands Avis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere