NA24.no

Rikinger i sjokokrangel

Sist oppdatert:
Sukkergiganten Brynild og Christen Sveaas' lille fabrikk nonstop - bokstavelig talt

- Dette er å snylte, og det vil vi til livs. Vi får masse klager fra kundene - saken dreier seg om vår eksistens.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Må beskytte suksessen
Det sier daglig leder Rolf Rune Forsberg i Hval Sjokoladefabrikk ASA. Den lille sjokoladeprodusenten fra Sandefjord hevder Brynild Gruppen AS har kopiert suksessen Fargepletter.

Først lanserte godterikonsernet fra nabofylket Fredrikstad Minde Fargepletter, men deretter endret de til Festpletter. Forsberg krever betaling fra Brynild.

- Fargepletter er bestselgeren vår, og står for 40 prosent av omsetningen. Vi har fått en suksess og må beskytte den, sier Forsberg til NA24 Propaganda.

Mens Brynild Gruppens omsetning i fjor var på vel 800 millioner, solgte Hval sjokoprodukter for 32,5 millioner og gikk i minus for tredje året på rad. I fjor kom underskuddet i firmaet der milliardær Christen Sveaas er blant hovedaksjonærene på et par millioner.

En av Fredrikstad Fotballklubbs rike onkler, Jon Erik Brynildsen, er styreleder i familieeide Brynild Gruppen AS. Ifølge selskapets nettside er de den tredje største sjokolade- og sukkervarevirksomheten på det norske markedet.

- Som å ta Kvikklunsj
Første runde i Oslo tingrett gikk østfoldingenes vei, og dommen fra mars i fjor fastslår at godterigiganten slipper å punge ut erstatning til lille Hval. Selv om retten fastslo at de to sjokoladeplettene med fargede linser på toppen lett kan forveksles av kundene.

Sandefjord-selskapet krevde i utgangspunktet tre millioner, og har anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Der er det satt av tre dager til saken i begynnelsen av mai.

- Vi krever lisensavgift, og saken er også prinsipielt viktig. Formen Brynild Gruppen har valgt er for lik vår til at folk ser forskjellen. Vi får klager fra kundene, og dette er akkurat som om jeg skulle begynt å produsere Kvikklunsj eller Firkløver i morgen, kommenterer daglig leder Rolf Rune Forsberg i Hval Sjokoladefabrikk ASA.

- Tingrettens vurdering er at Brynild Gruppen ikke har gjort ulovlig. Videre forholder vi oss til at Hval Sjokoladefabrikk har anket saken inn for lagmannsretten, sier administrerende direktør Karsten F. Hansen i Brynild Gruppen.

Hansen ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere