*Nettavisen* Økonomi.

Rikinger krever høyere skatt

Foto: Fotograf:SERGEY DOLZHENKO (EPA)

- Arvet masse penger jeg ikke trenger, sier en av dem.

Som oftest blir skatteøkninger tatt imot med protester fra de som må betale mer.

Men i Tyskland har en gjeng velstående mennesker startet en noe unormal kamp. De krever nemlig at alle i landet med over 500.000 euro, over 4,1 millioner kroner etter dagens kurs, i formue skal betale mye mer i skatt.

Flere hundre milliarder
Gruppen, som har kalt seg «Vermoegende für eine Vermoegensabgabe» (formuende for formueskatt), mener at alle med slike eller større formuer må tillegges en ekstraskatt på fem prosent i to år, som så blir senket til en prosent. På denne måten skal myndighetene få inn 100 milliarder euro ekstra, vel 833 milliarder kroner.

- Forskjellen mellom fattige og rike i Tyskland har økt de siste 15 årene, sier Dieter Lehmkuhl, initiativtaker til gruppen, bryggeriarving og pensjonist, ifølge Deutsche Welle.

Han mener at en medvirkende årsak til de økende forskjellene er at landets foregående regjeringer har hatt en skatteprofil som har tilgodesett forretninger og rikingene.

- Gi oss mer skatt
Ifølge BBC sier initiativtagerne at finanskrisen fører til økning i arbeidsledighet, fattigdom og sosiale ulikheter.

For å bøte på dette skal gruppen på 44 mennesker overlevere et forslag til Tysklands forbundskansler Angela Merkel om å gjeninnføre formueskatten som ble fjernet for 12 år siden.

Men de tror ikke at rene pengedonasjoner vil være nok for å håndtere problemene. Pengene som kan bli hentet inn på denne måten ønsker de at skal gå til økologiske programmer, utdannelse og sosiale prosjekter.

En av gruppens medlemmer, Peter Vollmer, forklarer til nyhetsbyrået AFP at han støtter forslaget fordi han har arvet masse penger han ikke trenger.

Men om de vil få gehør hos Merkel er imidlertid usikkert, og noe Lehmkuhl også tviler på. Tross kraftig budsjettunderskudd og økonomi rammet av finanskrisen har nemlig Angela Merkels nye regjering varslet at de skal innføre enorme skattelettelser i årene som kommer.

Annonsebilag