NA24.no

Rikinger vil låne milliarder

(Scanpix)
Sist oppdatert:
De russiske oligarkene står i kø for å skaffe seg lån fra den russiske staten. Dermed kan Putin få mer makt.

Bare 12 år etter at flere russere fikk kontrollen med russiske selskap, og dermed en vanvittig rikdom, kan det se ut som om festen er over. Ifølge Bloomberg News har russiske oligarker og industriherrer stilt seg i kø for å få tilgang til 78 milliarder dollar i kreditter fra Kreml.

NA24 – din næringslivsavis

Russiske selskap har rundt 110 milliarder dollar i lån som forfaller neste år, noe som ifølge Bloomberg News er dobbelt så mye som det bedrifter i Brasil, India og Kina har til forfall i 2009.

Økt gjeld
Flere av de russiske selskapene har økt gjelden kraftig, og har fått svi ettersom råvareprisene har rast samt at russiske rubler har kollapset i verdi. Allerede har Roman Abramovich og Oleg Derioaska fått lån fra Kreml, men flere står i kø. Og som sikkerhet vil Kreml ta aksjene i selskapene. Klarer de ikke å innfri lånet vil Putin, statsminister i Russland, kunne øke sin makt betydelig.

Og en hvis skjebnens ironi er det. Oligarkene i Russland bygget nettopp sin velstand på en pur fattig russisk stat som gikk i oppløsning. Eiendeler og industrier ble solgt for en slikk og ingen ting, noe som har skapt ufattelig rikdom for noen få. De som imidlertid har søkt politisk makt har Putins Kreml effektivt fjernet.

Vetorett
Det er Vnesheconombank, VEB, som er ansvarlig for utlånene. I bytte mot å låne ut penger for ett år skal statsbanken ha en representant i styret samt vetorett på salg av eiendeler samt gjeld. Putin er sjefen for bankens rådgivende organ. Og sikkerheten skal bestå enten i aksjer, eiendeler eller omsetning fra eksport.

- Det er ekstremt usannsynlig at alle selskapene vil kunne være i stand til å betale tilbake innen ett år, sier Zina Psiola, forvalter i Clariden Lau i Sveist som har mer enn 220 millioner dollar plassert i russiske aksjer.

- Noen oligarker vil ikke lengre bli oligarker, sier forvalteren til Bloomberg News. Og for noen er det alvorlig. I alle fall 10 av 25 av de mest velstående eierne i russisk næringsliv har fått krav om å hoste opp mer penger, etter at den russiske finanskrisen har kuttet 230 milliarder dollar i verdier fra deres beholdning av aksjer. Det viser en analyse som Bloomberg News og Deutsche Bank har stått bak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere