NA24.no

Riksadvokaten ber om utsettelse av Vimpelcom-høring


RIKSADVOKATEN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber Stortinget utsette Vimpelcom-høringen.
RIKSADVOKATEN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber Stortinget utsette Vimpelcom-høringen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Riksadvokaten har bedt om et halvt års utsettelse av Vimpelcom-høringen fordi Økokrim frykter den kan skade etterforskningen.

Kontrollkomiteen er innkalt til et ekstraordinært møte klokken 15 mandag for å diskutere hvordan de skal håndtere Riksadvokatens forespørsel, skriver VG.

Begrunnelsen er at Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «etter det beste faglige skjønn» frykter at en åpen høring i Stortingets kontrollkomité «kan skade den pågående etterforskningen», heter det i brevet fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Han understreker at det er fullt og helt opp til komiteen å velge om høringen blir gjennomført som planlagt.

Saken fortsetter under.


Ba om lukket møte

Torsdag forrige uke sendte Telenors konsernsjef Sigve Brekke en forespørsel om et lukket møte i forkant av den åpne høringen om Vimpelcom-saken. Forespørselen ble blankt avvist. Nå står altså selve høringen, som etter planen skal holdes 16. desember, i fare for å bli utsatt.

Både nåværende og tidligere ledere i Telenor, samt tre næringsministre, er blant toppene som er kalt inn.

Korrupsjonsmistanker

Vimpelcom etterforskes av både amerikanske og nederlandske myndigheter for overføringer på til sammen 700 millioner kroner til postkasseselskapet Takilant. Selskapet eies av venninnen til den ukrainske presidentdatteren Gulnara Karimova, og det er mistanke om at utbetalingene var godtgjørelse for telelisenser i Usbekistan.

Sigve Brekke har vært konsernsjef i Telenor siden august. Han erstattet Jon Fredrik Baksaas, som senere har innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom under stortingshøringen i januar i år.

I november ble det kjent at Telenor tar finansdirektøren og juridisk direktør ut av stillingene mens konsernet gransker Vimpelcom-saken. Også to tidligere styremedlemmer i det russiske konsernet ble fristilt.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere