*Nettavisen* Økonomi.

Riksrevisjonen gransker Terra-saken

Riksrevisjonen skal granske Kommunaldepartementets rolle i Terra-skandalen. Se video.

30.01.08 20:01

Riksrevisjonen skal granske Kommunal- og regionaldepartementets håndtering av Terra-saken. Saksbehandlingen tilbake til 2002 fra departementet ble brukt som åpning for at flere kommuner investerte i høyrisiko-rentepapirer.

NA24 – din næringslivsavis

- Jeg har vel ikke så mye å kommentere på det nå. Vi skal ha en gjennomgang og se på kommunaldepartementets rolle, sier revisjonsråd Bjørg Selås.

Riksrevisjonen er Stortingets kontrollorgan, og skal bidra til at fellesskapets midler og verdier blir brukt og forvaltet slik Stortinget har bestemt.

Jørgen Kosmo sier følgende til TV 2 Nyhetene:

- Vi er nødt til å gå igjennom prosessen i Kommunaldepartementet. Vi er interessert i hvordan Kommunaldepartementet kunne komme til en slik konklusjon og hvordan de kunne formidle den konklusjon ut til kommune-Norge uten at dette var kvalitetsikret.

Vik-brevet
Hvordan kunne det skje at åtte kommuner gikk å trynet med fremtidige kraftinntekter? Det spørsmålet stiller alle seg

Sentralt har et brev fra Kommunaldepartementet til Vik kommune i 2002, som ble tolket dit hen at kommunen kunne ta opp lån i fremtidige inntekter og plassere disse pengene.

Politisk betent
Dette brevet kom mens Høyres leder Erna Solberg var kommunalminister, og saken har dermed fått en politisk dimensjon.

Nå varsler Riksrevisjonen at de vil gå inn og granske departementets håndtering av denne saken. Det bekrefter revisjonsråd Bjørg Selås til NA24 onsdag.

Han sier videre at de bestemte seg for å se på Terra-saken uavhengig av konklusjonene til fylkesmannen i Nordland, Sogn- og Fjordane, Rogaland og Vest-Agder.

Drepende kritikk
Disse kom med drepende kritikk mot de åtte såkalte Terra-kommunene og slo fast at vedtakene som førte til at de plasserte nærmere 1 milliard kroner i svært risikable renteprodukter var ulovlige.

Selås sier til NA24 at arbeidet akkurat har startet og at det er for tidlig å si noe om når det vil bli ferdigstilt.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

213574

- Brevet ingen unnskyldning
Etter at lovavdelingen i Justisdepartementet kom frem til at de juridiske vurderingene som Kommunaldepartementet kom med i 2002 var gale, rykket Erna Solberg ut med en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Erna Solberg beklager at den juridiske vurderingen som kommunaldepartementet ga i det såkalte Vik-brevet til Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, nå viser seg å være i strid med kommuneloven, skrev Høyrelederen i en pressemelding.

Hun var kommunalminister da brevet ble sendt.

- Som kommunalminister på tidspunktet vil jeg beklage at justisdepartementets lovavdeling i dag har kommet til en annen konklusjon enn det kommunaldepartementet gjorde i 2002.

- Likevel må det understrekes at brevet ikke kan brukes som en unnskyldning for spekulasjoner med skattebetalernes penger. Kommunene gikk langt utover de handlinger brevet skisserer som mulige og man tok risiko som fylkesmennene nå har vist er klare brudd på andre deler av kommuneloven. Etter hva jeg har oppfattet gjennom media er det også grunn til å tro at Terra har misbrukt brevet i sin markedsføring sier Solberg i pressemeldingen.

Solberg sier at dette på ingen måte fratar andre involverte parter ansvaret for hvordan og hva man har investert i. Ingen kommuner ville tapt penger hvis man hadde fulgt de forsiktighetsregler som Vik-brevet også understreker.

NA24 har forsøkt å komme i kontakt med Solberg onsdag ettermiddag uten å lykkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag