*Nettavisen* Økonomi.

Riksrevisjonen skal granske Helse Sør-Øst

FLERE PROBLEMER: Sykehuset Innlandet (bildet) har implementert det nye røntgensystemet, men mange ansatte er veldig misfornøyd. Foto: GEIR OLSEN (SCANPIX) Foto: GEIR OLSEN (SCANPIX)

Undersøker omstridt røntgen-system.

03.01.18 22:16

Helse Sør-Øst har brukt en halv milliard kroner på et røntgensystem som er kraftig forsinket og som mange leger mener bør skrotes.

Les mer her: Røntgensystem til en halv milliard gjør legene livredde

Som følge av dette, kåret Nettavisens lesere Helse Sør-Øst til sløseriprisen, prisen for det verste eksempelet på offentlig sløsing i året som gikk.

Les også: Suveren sløseriseier til Helse Sør-Øst

Siden den gang har problemene bare tiltatt. Etter utdelingen er det blitt kjent av systemet, som ble kjøpt i 2013, er forsinket med ytterligere fem år og ikke vil bli endelig innført før i 2022.

Les mer her: Utsetter omstridt røntgensystem ytterligere fem år

Varsler gransking

varsler Riksrevisjonen, Stortingets revisjons- og kontrollorgan, at også de vil se på Helse Sør-Østs røntgensystem. Gjennom undersøkelsen skal de finne årsaker til at Helse Sør-Øst «så langt ikke har nådd målsettingen om å etablere en felles radiologiløsning i regionen».

- Dette er noe vi skal se på som en del av dem årlige selskapskontrollen, som er kontroll med forvaltning av statlige selskaper og foretak, sier kommunikasjonsrådgiver Stein Morch i Riksrevisjonen til Nettavisen.

Han sier at han ikke kan si mer om hvorfor røntgen-saken, som er blitt behørlig omtalt i en rekke medier de senere årene, er blitt valgt ut.

- Kontrollen skal leveres til Stortinget i november og vil da gå til behandling av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Det er opp til dem å ta stilling til videre håndtering av saken, sier Morch.

Helse Sør-Øst er ordknappe når Nettavisen tar kontakt.

- Det tar vi til etterretning, sier konserndirektør Atle Brynestad i Helse Sør-Øst RHF til Nettavisen.

Mente prisen var urettferdig

Saken har røtter tilbake til 2013, da Helse Sør-Øst kjøpte et nytt datasystem for radiologi, eller røntgenbilder. Vinneren av anbudsrunden var en av verdens største leverandører, Carestream Health. De skulle ha 478 millioner kroner for jobben, som ble beskrevet som "hyllevare".

I 2016 fortalte TV2 at systemet fremdeles ikke var innført på et eneste sykehus. Og de berørte røntgenlegene som hadde forsøkt deler av systemet, ville skrote hele systemet.

Som resultat av dette ble Helse Sør-Øst i april tildelt Sløseriprisen av Nettavisens lesere i samarbeid med Skattebetalerforeningen. Da styreleder Ann-Kristin Olsen motvillig mottok prisen 28. april, mente hun prisen var urettferdig.

Hun understreket at de var på god vei til å løse problemene, og styrelederen hevdet at hun ikke så det store sløseriet i det hele tatt.

- Jeg må få sagt at vi ikke hiver penger ut vinduet. Det gjør vi ikke, sa Olsen til Nettavisen.

Bare to uker senere kunngjorde helseforetaket at røntgensystemet var altså utsatt i ytterligere fem år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag