Gå til sidens hovedinnhold

RiksTV-kundene risikerer å miste TV 2-kanalene fra nyttår

TV 2 forhandler nå med RiksTV om en ny distribusjonsavtale. Blir ikke partene enige, kan alle RiksTVs kunder miste TV 2-kanalene fra 1. januar.

At TV 2 er i forhandlinger med en eller annen distributør, er nærmest blitt en adventstradisjon for TV-konsernet. Selv om TV 2 også eier en tredel av RiksTV, gir ikke eierskapet RiksTV noen fordeler i de pågående forhandlingene, skriver Kampanje.

Tror på enighet

Verken TV 2-ledelsen eller forhandlerne på den andre siden av bordet ønsker å bekrefte når avtalen utløper, men ifølge Kampanje risikerer svært mange TV-seere å miste TV 2-kanalene allerede når rakettene skytes opp nyttårsaften. Ifølge Kampanje har RiksTV 272.000 kunder, med rundt regnet tre TV-seere per husstand.

– Vi skal forhandle om en ny avtale med RiksTV og har tro på at vi kommer til enighet. Vi kommenterer ikke innholdet i forhandlingene eller når fristen utløper, sier TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

Les også: Get og Discovery enige om ny TV-avtale

Mistet kanaler

TV 2-sjef Olav T. Sandnes varslet allerede i 2016 sine ansatte om at de ville stille langt tøffere krav om penger fra distributørene framover. Ifølge kilder Kampanje snakket med den gang, var TV 2-sjefen klar på at de skal beskytte seg mot distributørenes egne løsninger for internett-TV, og at de ikke er fornøyd med at distributørene stikker av med størstedelen av pengene. Siden har TV 2 jobbet med å forsterke sin egen strømmetjeneste Sumo.

I fjor forhandlet TV 2 med Get om en avtale som omfattet om lag 500.000 av TV-distributørens kunder. Den gang ble forhandlingene utsatt til nyåret, og partene ble etter hvert enige. I 2016 førte brudd i forhandlingene mellom Telenor-eide Canal Digital og Discovery til at 2,5 millioner TV-seere var uten TVNorge-kanalene i ti dager.

Les mer: Her er programmet for OL i Pyeongchang 2018

Tapte mot Tono

Mandag falt også dom i lagmannsretten, der Tono vant over RiksTV.

Borgarting lagmannsrett mener RiksTV må betale vederlag til komponister og tekstforfattere representert av TONO for musikkbruk i TV-programmer.

RiksTV anket saken etter at de tapte i Oslo tingrett sommeren 2016, men anken førte ikke fram.

TONO gikk i 2012 til søksmål mot RiksTV med påstand om at RiksTV tilgjengeliggjør musikkverk for allmennheten som krever avtale med rettighetshaverne. RiksTV distribuerer en rekke kanaler, som alle inneholder opphavsrettsbeskyttet materiale. For 24 av kanalene har det vært tvist om komponister og tekstforfattere har gitt nødvendig samtykke til bruken av musikkverk.

Tilbake til 2009

Dersom dommen blir stående, vil TONO ha krav på vederlag fra RiksTV for RiksTVs utsendelser av kanaler som kringkastes fra utlandet. For mange av kanalene vil kravet gå tilbake til 2009.

– Dette vil bli fulgt opp med et erstatningskrav fra vår side. Det er vanskelig å si hva det vil komme på. Men det er klart at vi snakker om mange titalls millioner kroner, sa TONO-direktør Cato Strøm til Dagens Næringsliv etter tingrettsdommen i 2016.

RiksTV er også dømt til å betale sakskostnader til TONO på vel 2 millioner kroner.

Les også

Ufiltrert kaffe kan gi økt kolesterol - Helsedirektoratet advarer

Kommentarer til denne saken