*Nettavisen* Økonomi.

Risfest i India

India kan komme tilbake som viktig riseksportør etter rekordhøst.

Husker du matvarekrisen og knallvekst på blant annet risprisen? Nå kommer de gode nyhetene fra verdens nest største risprodusent, India.

NA24 – din næringslivsavis

Tidenes risavling
Ifølge Bloomberg News er India i ferd med å høste sin største avling ris noensinne, etter en regnrik vekstperiode. Avlingene som ble plantet i juni ser ut til å kunne gi en høst på 84,81 millioner metriske tonn, noe som er en oppgang på 2 tonn fra året før.

Dette kan få India til å oppheve eksportforbudet på ris, som har bidratt til å holde prisene oppe. Risprisene har imidlertid falt 21 prosent siden toppnoteringene i april i år. Også i Thailand og Vietnam, som er store produsenter av ris, har opplevd bedre avlinger ettersom bøndene har plantet mer som en respons til oppgangen i prisene. Det er nå ventet at disse landene vil øke sin eksport fremover.

Prisen stiger fortsatt
Men i det korte bildet har prisene steget noe på råvarebørsen i Chicago. Før den ordinære handelen starter tirsdag er det i elektronisk handel notert en oppgang på 1,2 prosent til 19,940 dollar per 100 pund ris. Mandag steg prisen over den maksimale 50 cent-grensen før handelen ble stoppet. Rekorden er imidlertid fra april, da prisene nådde 25,07 dollar per 100 pund, melder Bloomberg.

Det er ventet at prisene vil falle tilbake dersom India igjen vil tillate eksport.

Indiske risbønder har økt plantingen med tre prosent i september i år, i forhold til året før.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.