NA24.no

Foto: Statnett

Risikerer dagbøter på 800.000

Sist oppdatert:
Hvis ikke kablene repareres i tide må Statnett lide.

- Boten er satt slik at det ikke skal være lønnsomt for Statnett ikke å ferdigstille anlegget, sier Agnar Aas, Vassdrags- og energidirektør i NVE til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

NVE pålegger Statnett å reparere strømkablene som går over Oslofjorden. Hvis ikke Statnett har kablene i drift fra 1. juni ilegges selskapet en bot på friske 800 000 kroner – hver dag.

- Er det normalt med slike store dagbøter?

- Dagbøtene er justert til den dagen Statnett selv sier at de skal ha kablene operative. Vi opplever også de avvikene i forhold til regelverket som alvorlige sett i lys av at dette er kabler som er viktige for forsyningssikkerheten i Norge. Kablene er spesielt viktige i tørrår, forklarer Aas.

- Kunne fått store konsekvenser
- Så Statnett er reddet av mye vann i norske vannmagasiner?

- Konsekvensen har på grunn av mye vann i magasinene blitt mer av økonomisk art for kraftprodusentene. Men i en annen situasjon med tørrår, kunne dette hatt en konsekvens for forsyningssikkerheten i Norge. Det er derfor vi mener at disse kablene må holdes i den stand som regelverket krever, forklarer Aas, som sier det er lite sannsynlig at Statnett faktisk må betale de saftige dagbøtene fordi selskapet vil ha tid nok til å reparere forbindelsen til Sverige.

NVE leverer ramsalt kritikk i sin begrunnelse for vedtaket om dagbøter til Statnett.

- Kabelfeilene har gitt og gir fortsatt store samfunnsøkonomiske kostnader gjennom de begrensninger som er oppstått i handelskapasiteten til og fra Sør-Norge. Selv om ingen strømkunder hittil er blitt direkte berørt i form av strømbrudd, har kabelfeilene potensial til å kunne gi en betydelig reduksjon i forsyningssikkerheten, spesielt om de hadde inntruffet i en situasjon med lite vann i de norske kraftmagasinene, skriver NVE i pressemeldingen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- For dårlig rutiner og ettersyn
NVE mener også at Statnett har brukt for lang tid på å rette feilene, noe som tilsier at ressursene for gjenoppretting ikke har vært tilgjengelig på kort varsel. Selskapet hadde heller ikke beredskapsavtaler med viktige ressursleverandører på områder der Statnett selv ikke hadde spesialkompetanse.

Selskapet har for dårlige rutiner for overvåking og ettersyn av kablene. NVE mener også at Statnett ikke i tilstrekkelig grad fulgte opp tiltak for å fjerne miner og ammunisjon som ble funnet på og ved kabelen i 2007. Rapporteringen av forholdene rundt kabelfeilene har også vært mangelfull, og NVE ble ikke varslet i henhold til varslingskravene som gjelder ved store hendelser i kraftsystemet, heter det i meldingen fra NVE.

NVE har tidligere varslet at Statnett vil få et overtredelsesgebyr på grunn av regelverksbruddene. Vedtak om dette vil komme når krav om retting er gjennomført, og NVE har en fullstendig oversikt over forholdene som kan gi grunnlag for gebyret.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere