*Nettavisen* Økonomi.

Risiko i brennhett marked

Riggselskapet Ocean Rig leverte mandag et nytt kvartalsunderskudd. Det er en nyttig påminnelse om risikoen i riggmarkedet.

01.08.06 06:36

(NA24-KOMMENTAR): Ocean Rig gikk igjen med underskudd, viser tallene for andre kvartal.

Selskapet forklarer dette med at den ene av selskapets to superavanserte rigger er blitt oppgradert i kvartalet, og varsler nye takter og klart bedre rater nå i høst. Det er ingen grunn til å tvile på det, og alt tyder på at Ocean Rig i tiden fremover vil gjøre gode penger i et brennhett riggmarked.

Klikk på bildet for å forstørre.

Likevel kan Ocean Rigs lange og kronglete vei mot overskudd - som altså ennå ikke er fullført - være en nyttig påminnelse for overoptimistiske rigg- og offshoreinvestorene.

Ventet lenge
Selskapet gikk på børs så langt tilbake som i 1997, og hadde da to rigg-kontrakter og ytterligere to opsjoner. Det var oppsiktsvekkende da et så ferskt selskap hentet inn 2,3 milliarder kroner i det som da var en av de største emisjonene i Norge.

Så kom problemene, med Asia-krise, oljeprisfall (til 10 dollar fatet vinteren 1999) og børsras, store kostnadsoverskidelser, et par års forsinkelse på bygging av riggene, blodslit for å skaffe kontrakter, aksjonærkrangel - og en pengemangel som tvang selskapet til å vanne ut aksjonærene gang på gang.

Selv om aksjekursen nå er tidoblet fra bunnen våren 2003, og selskapet er verdt over 7 milliarder kroner, er de opprinnelige aksjonærene nesten totalt utvannet, dersom de ikke har gått inn med mer penger senere – på tidspunkter da dette fremstod som langt mindre fristende enn i dag. Ifølge min kurshistorikk, har en aksjonær som kjøpte på topp i 1997 i dag i verste fall tapt over 98 prosent av investeringen. Etter å ha ventet i ni år.

Nære på
Styreleder Geir Aune skal ha honnør for å ha holdt Ocean Rig flytende gjennom mange tunge år, til vi nå ser bedre tider. Men selskapet var lenge i dypeste havsnød, og historien om Ocean Rig viser hvor risikabelt det er å investere i selskaper som ikke har rigger i drift.

Det hjelper lite om alt er lyst når pengene hentes inn hvis riggene blir mye dyrere enn ventet, først er ferdige om fire år og ratene da er i fritt fall.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Hotell i særklasse
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag