NA24.no

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)

Røkke fyller kriskassen

Sist oppdatert:
Har nesten fem milliarder på bok.

Aker som er Kjell Inge Røkkes industrilelle hovedselskap er ute med resultatet for tredje kvartal.

Grunnet utbytter og tilbakebetalinger av gjeld øker selskapet kontantbeholdningen betydelig, men utviklingen er svakere enn de selv ønsker.

- Inspirasjon
Akers industrielle investeringer og holdingselskaper er verdsatt til 21,8 milliarder kroner, noe som tilsvarer en vekst i den verdijusterte egenkapitelen på 2,1 prosent.

Røkkes mål er å få den verdijusterte egenkapitalen til å vokse med 12 prosent årlig, men så langt i år er denne nokså flat.

- Dette inspirer oss bare til å jobbe hardere, og vi ser et positivt momentum som har bygget seg opp i vår portefølje i andre halvår i år, er styreleder Øyvind Eriksen sin beskjed til aksjonærene.

Kontantbeholdningen vokste med 642 millioner kroner i kvartalet, noe som har fylt krigskassen til 4,8 milliarder kroner. Ved starten av året var kontantbeholdningen på 3,1 milliarder kroner.

I de tre månedene steg Aker-aksjen med 7,6 prosent, noe som var bedre enn Hovedindeksen på Oslo Børs vekst på 7 prosent.

Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig er største eier med vel to tredjedeler gjennom selskapet The Resource Group TRG AS.

Konsernet har eierandeler i blant annet Aker Solutions (gjennom Aker Holding), Kværner, det Norske, Aker BioMarine, Ocean Yield og Havfisk.

- Meget alvorlig
Den siste tiden har det også stormet rundt en avtale Aker har med Aker Soultions

Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen mener påstanden om ulovlige verdioverføringer i Aker-systemet er svært alvorlig.

Saken dreier seg om en leieavtale for skipet Aker Wayfarer som Aker Solutions har inngått med Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker fram til 2020.

To finansprofessorer og en jussprofessor har i Dagens Næringsliv beskyldt Aker for å ha fått overført verdier på rundt 300 millioner kroner fra Aker Solutions på ulovlig vis.

Onsdag ble det kjent at næringsminister Monica Mæland (H) krever en redegjørelse om saken.

- Det er viktig at dette blir en skikkelig redegjørelse. Det kan ikke etterlates tvil om at dette ikke har vært håndtert på en riktig måte. Dette er fellesskapets midler. Den redegjørelsen må fjerne enhver tvil om at det har skjedd en omfordeling av midler, sier Gunnar Gundersen til Dagens Næringsliv.

- Det er meget alvorlig at det sås tvil om at dette ikke er gjort på forretningsmessig grunnlag, legger han til.

Aker hevdes å ha inngått avtaler som er i strid med aksjeloven, og som dermed ikke er gyldige. Akers informasjonsdirektør Atle Kigen sa onsdag at styret vil komme med en redegjørelse til Mæland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere