NA24.no

Røkke lager oljekjempe

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke blir hovedeier i norsk sokkels nye oljekjempe.

Kjell Inge Røkkes Aker blir nå en av de største eierne i det fusjonerte selskapet mellom Det norske oljeselskap og Aker Exploration.

NA24 - din næringslivsavis

De to oljeselskapene er enige om en integrasjonsavtale der to skal skape et større og mer slagkraftig oljeselskap. Gjennom fusjonen blir selskapet nest størst på norsk sokkel etter StatoilHydro når det gjelder lisenser og operatørskap. Ambisjonen stopper ikke der. Når fusjonen er gjennomført vil de kan vokse raskere både gjennom organisk vekst og gjennom en forventet konsolidering i bransjen.

Blir største eier
Bytteforholdet gjøres slik at Det norskes aksjonærer får 82 prosent av det sammenslåtte selskapet, mens Aker Explorations aksjonærer vil eie18 prosent. Røkkes Aker vil ha30 prosent av aksjene. Aker eide fra før rundt 18,2 prosent av Det norske oljeselskapet og over 76 prosent av Aker Exploration.

Navnet Det norske oljeselskap videreføres og vil beholde forrentningskontoret i Trondheim og kontorer i Stavanger, Oslo og Harstad. Erik Haugane blir administrerende direktør, mens Kjell Inge Røkke foreslås som styreleder.

– Med Aker som største eier øker selskapets mulighet til å nå målet om å bli et nytt stort olje- og gasselskap med flere utbyggingsprosjekter og betydelig produksjon i Norge, kommenterer administrerende direktør Erik Haugane.

Blir nest størst
Det fusjonerte selskapet vil med god margin være det nest største oljeselskapet på norsk sokkel målt i antall lisenser, operatørskap og leteaktivitet. Etter fusjonen vil selskapet være operatør for 32 lisenser,og ha 70 lisenser i porteføljen.

Aker Explorations tar med seg riggkapasitet inn i det nye selskapet som ifølge en børsmelding vil forsterker Det norske som en attraktiv operatør og partner for en rekke aktører på norsk sokkel.

Begge de to største aksjonærene i Det norske, Aker og DNO International, har støtter hovedtrekkene i integrasjonsavtalen og har godkjent bytteforholdet.

Selskapene har fått hjelp av flere av de rådgivere. Rystad Energy vil gi en uavhengig vurdering av de to selskapenes porteføljer. RS Platou har vært rådgiver for Det norske, og Carnegie for Aker Exploration.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere