NA24.no

Røkke røsker opp

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke fortsetter ryddejobben i krillselskapet. DnB Nor er ennå ikke overbevist.

De siste ukene har storeier Kjell Inge Røkke satt seg selv i førersetet i Aker BioMarine og fjernet deler av ledelsen.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag varslet selskapet nok en endring. Nå skal det fokuseres på kjernevirksomheten knyttet til fangst og foredling av krill til fordel for virksomhet innen konsentrerte fiskeoljer.

Grepene betyr at Aker BioMarine vil ut av selskapets Senter for lipidteknologi i Hovdebygda på Sunnmøre. Det betyr også at samarbeidet med selskapet GC Rieber i joint venture-selskapet O3C Nutraceuticals blir endret.

- Har aldri forstått dette kjøpet
Men analytiker Espen T. Jørgensen i DnB Nor Markets er fortsatt ikke overbevist.

- Det er en del av Natural-virksomheten de kvitter seg med nå, som de ser at de ikke trenger. Jeg forsto aldri Natural-kjøpet, og en kan kanskje spørre hvor nyttig det har vært, sier Jørgensen til NA24.

Helsekostselskapet Natural ble innlemmet i Aker BioMarine våren 2007, etter at Røkkes Aker Capital kjøpte det opp. Selskapet tilbyr lisenser til store internasjonale produsenter med globale markedsapparater på områdene dyrefôr, mat, drikke, kosttilskudd, kosmetikk og legemidler.

Kjell Inge Røkke har nå bestemt at fokus videre blir på fangst og foredlingsbiten.

- Teknologisenteret i Hovdebygda har utviklet unik kompetanse, men er på siden av det vi ønsker å konsentrere oss om i Aker BioMarine. Nå skal vi gjennom dialog med våre ansatte i Hovdebygda legge planer for framtiden. Målet er å finne en form på virksomheten som innebærer at vi kan unngå nedleggelse, sier Røkke i en børsmelding.

Røkke sier videre at de forventer å konkludere innen en måned. En av løsningene som nevnes er at selskapet blir skilt ut som en ny bedrift med nye eiere.

Fortsatt stor usikkerhet
DnB Nor, som har hatt salgsanbefaling på selskapet siden børsnoteringen, er fortsatt lunkne. Usikkerhetsfaktorene er for mange, mener meglerhuset.

- Selskapet er fortsatt veldig dyrt og har mye gjeld. Og de har en stor utfordring: Det er mange produkter som skal lanseres. Men så lenge man ikke har en klinisk dokumentasjon så er det vanskelig. En ting er at Aker BioMarine sier at produktene er veldig bra, men vi skulle gjerne ha sett det dokumentert, sier Jørgensen.

Kjell Inge Røkke er fast bestemt på å høste milliardinntekter på krillolje, og hans direkte inntreden i selskapet oppleves som positivt, sier DnB Nor-analytikeren.

- Han har vært utrolig interessert i Aker BioMarine, men ting har tatt mye lengre tid enn forventet, og vi har ennå ikke fått noen klare svar. Vi håper imidlertid at Røkke får skapt entusiasme i selskapet.

Falt som en stein
Aker BioMarine ble notert med brask og bram 6. juni 2007. Da var markedsverdien nær fem milliarder kroner. I dag er selskapet verdt 1,6 milliarder kroner. Jørgensen er ikke i tvil om at selskapet var veldig hausset.

- Vi har hatt salg på aksjen fra dag 1. Det var veldig mange forventninger som lå inne i det, men hovedproblemet var at prisen de forventet var for høy uten at de hadde dokumentasjon. I tillegg har ting tatt lang tid, avslutter Jørgensen.

Aker BioMarine skal presentere selskapet for analytikere 17. september.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere