NA24.no

Røkkes svenske overmann

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke har hatt et eventyrlig år på børsen. Men en svensk ringrev er fortsatt Nordens børskonge.

(NA24): Røkke har gjort et formidabelt comeback med sine Aker-selskaper i 2005. Ifølge den svenske avisen Näringsliv24 er Røkkes aksjer i holdingselskapet Aker ASA nå verdt 11 milliarder svenske kroner.

Oljesmurt opptur
Men nordmannen er ikke den eneste som har hatt et toppår på de nordiske børsene. Den svenske oljebaronen Adolf Lundin (72) har ifølge Näringsliv24 opplevd en stigning på fra 45 til over 200 prosent for oljeselskapene Vostok Nafta, Lundin Petroleum og Tanganyika Oil, samt gruveselskapet Lundin Mining i år.

Lundin skal være god for minst 12 milliarder svenske kroner, skriver avisen.

Både 47 år gamle Røkke og hans 25 år eldre finanskollega har tjent godt på den skyhøye oljeprisen den siste tiden. Allerede på begynnelsen av 2000-tallet spådde Lundin at oljeprisen kunne nå 60-dollar innen få år.

Stor post i Gazprom
Lundins selskaper er involvert i flere kontroversielle prosjekter. Blant annet har Lundin Petroleum fått kritikk for prøveboringene i borgerkrigsherjede Sudan.

Lundin eier også 1,3 prosent av den russiske olje- og gassgiganten Gazprom gjennom selskapet Vostok Nafta. Gazprom kontrollerer en firedel av verdens naturgassreserver.

23. desember fikk Lundin en meget stor julegave av Russlands president Vladimir Putin, som fjernet begrensningene for utenlandske investorer i Gazprom-aksjen, skriver Näringsliv24.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere