NA24.no

Djevel, kapitalist, demonstrant, dress, satan, grisk, grådig
Djevel, kapitalist, demonstrant, dress, satan, grisk, grådig (Scanpix)

Ærlighet varer ikke lengst

Selskap bør skjule problemene sine, viser studie.

Hvis man har lest en del børsmeldinger ser man fort at mange selskap har en tendens til å gjemme dårlige nyheter i en fotnote et sted inne i meldingen, gjerne et sted halvveis i et dokument på mange hundre sider. Ny forskning viser at dette gir bedre resultat for selskapet enn å fortelle om problemene i sammendraget. Det melder Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Tre professorer fra Texas står bak den nye studien, som kom til konklusjonen at denne typen fordekt presentasjon av uheldige nyheter lønner seg.

Studien tar for seg de tilfellene der et selskap må melde om regnskapsfeil, som dekker alt fra enkle regnefeil til oppdagelser om bedrageri fra regnskapsfører.

Lønner seg å dekke til
Forskerne fant at aksjene til et selskap som meldte om feilene i børsmeldingens tittel i gjennomsnitt falt 8,3 prosent, mens de som kun skrev om dem i brødteksten slapp unna med et fall på 4 prosent. Best gikk det imidlertid med dem som gjemte unna de negative nyhetene i en liten fotnote. Aksjer i selskap som gjorde sistnevnte falt gjennomsnittlig kun med 1,5 prosent.

Studien viser også at selskap som gjemmer unna dårlig nytt også løper mindre risiko for å bli saksøkt for verdipapirsvindel. Sjansen kuttes i to for hvert nivå selskapet minsker tydeligheten av problemene.

Foreslår standardisering
Forskerne foreslår at det innføres strengere regler for å standardisere denne typen meldinger, for å bøte på denne skjevheten.

Studien er publisert i septemberutgaven av fagtidsskriftet Accounting Review, og tar for seg data fra perioden januar 1997 til juni 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere