NA24.no

Rømmer til kirken

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Polske arbeidere strømmer til den katolske kirken for å få hjelp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Polske arbeidere som kommer til Norge for å jobbe får ikke den nødvendige informasjonen de trenger for å kunne orientere seg om gjeldende rettigheter og regler. Mange blir lovet gull og grønne skoger når de kommer til landet, men blir offer for både utnyttelse og manglede rettsikkerhet grunnet informasjonssvik.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed strømmer polakkene til den katolske kirken i Norge for å få hjelpen de savner. Generalvikar i Oslo katolske bispedømme, Arne Kirsebom, forteller at de ikke klarer å hjelpe alle, og at de mange henvendelsene er til belastning for kirken.

- Vi har ansatt 8-9 polske prester, men vi skulle gjerne hatt flere. Til det mangler de penger, sier han til NA24.

Kjell Skjørvø, rådgiver i Fellsforbundet, sier at norske myndigheter har sviktet polakkene totalt.

– Informasjonstørken gjør livet deres unødvendig surt, sier han, ifølge NTB.

Får ikke støtte
For at meninghetene skal få støtte for kirkegjengerne de hjelper, må de være registrert med et personnummer i Norge. Fordi de fleste polakkene mangler dette, blir det lite penger i kassa for oppgavene kirkene utfører. Og de er mange.

Kirsebom mener kirken hjelpe polakkene på flere områder som egentlig er myndighetenes ansvar, som å gi polakkene korrekt informasjon og å være en del deres integreringsprosess, uten å få betalt for det. Kirken har blant annet åpnet dørene for språkundervisning og informasjonsmøter i regi av LO. I tillegg har de ansatt en egen sjelesørger bare for innvandrere.

Sprengte kirker
- Det er naturlig for polakkene å søke til kirken når de har behov for noe. Mange har reist fra familiene sine og for disse kan tiden i Norge være tøff, sier han, og viser til kummerlige arbeidsforhold og avdekte luselønninger.

Les også: - Fikk 2 kroner timen og - Får ulovlig lønn

I fjor ble det utstedt 38.500 arbeidstillatelser til polakker i Norge, og bare de tre første månedene i år ble det utsendt 17.000. Vi går derfor mot ny polakk-invasjonsrekord i år.

Hvor mange som kommer uten arbeidstillatelse vites ikke, men myndighetene har tidligere anslått mellom 120.000 og150.000. I sommermånedene opplever den katolske kirken spesielt stor pågang fra polakker.

Bare i Oslo har de daglige messer kun for polakker, og hele fem messer på søndager, slik at polakkene som jobber lange dager også skal kunne ha muligheten til å komme til kirken. Krisebom forteller at polakkene sprenger kirkene, og fyller setene til randen.

Reiser hjem
Aleksandra Eriksen i konsulentfirmaet Polish Connection sier til NTB at informasjonen polakkene trenger spres rundt i forskjellige etater som ikke samarbeider med hverandre. Informasjonskaoset har gjort at flere polakker vender hjem.

En av dem er polske Krzysztof Molka (30), som har returnert til Warszawa.

– Det var mye vi ikke visste om, sier han og nevner spesielt høye bo- og oppholdskostnader samt høyt skattenivå som etter hans syn kan gjøre det ulønnsomt å arbeide i Norge, sier hun til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere