NA24.no

Rømte børsen etter elendige tall

Sist oppdatert:
Akkurat da investorene begynte å føle seg trygge på oppgang, ble de skremt.

Etter seks dager med opptur var det bomstopp på børsen.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen falt til slutt 5,83 prosent til 236,55 etter at investorene fikk en påminnelse om at 2009 kommer til å bli et elendig år for realøkonomien.

De elendige makronyhetene stod nemlig mer eller mindre i kø i dag. Det begynte med høyere arbeidsledighet enn ventet i Norge, fortsatte med sjokktall for sysselsettingen i privat sektor i USA og som om ikke det var nok var oljelagertall fra USA med på å senke oljeprisen med over fem prosent. Nordsjøolje med levering i februar omsettes nå for omtrent 48 dollar fatet.

Les også:
De unge mister jobben
Skrekktall fra arbeidsmarkedet
- 4 millioner mister jobben

Oslo Børs åpnet med å falle under 250-grensen fordi investorene ville sikre gevinster etter den siste tids rally. Gevinstsikring ble imidlertid til et massivt stup etter at jobbtallene fra USA viste seg å være langt svakere enn ventet. I desember forsvant 693.000 stillinger fra lønnslistene i USA, og i tillegg viser tall fra amerikanske myndigheter at arbeidsledigheten kan komme opp i 9,2 prosent om ett år. I dag ligger den på 6,7 prosent.

Dette var i seg selv nok til å bevege oljeprisen, men i tillegg kom det tall som viste at oljelagrene i USA var betraktelig større enn ventet. Oljeprisen falt omtrent tre dollar på disse nyhetene.

Les også: Oljestup etter sjokktall

Gigantene på Oslo Børs fikk hard medfart. Statoil falt med hele 6,56 prosent, til 122,40 kroner, og var dermed en sterk bidragsyter til det store fallet for hele børsen. Men selskapet fikk god hjelp av andre store selskaper.

Telenor falt 6,09 prosent, Yara falt 4,17 prosent, Hydro falt 7,57 prosent, Aker Solutions falt 12,57 prosent og Seadrill raste 7,77 prosent. Også Storebrand fikk juling i dag, med et fall på 9,28 prosent.

To lyspunkter på børsen er imidlertid DnB Nor, som hentet inn noe av det tapte fra mandag og tirsdag, og oljeselskapet Det norske. Disse aksjene steg henholdsvis 1,18 og 7,23 prosent.

Les også: Selger seg ned i Det norske

I utlandet var ikke fallet så stort som på Oslo Børs. De viktigste amerikanske indeksene peker nedover med omtrent to prosent. I tillegg til elendige makrotall var også et resultatvarsel med på å prege investorene.

Les også: Varsel fra IT-kjempe

I Europa er bildet litt mer variert. DAX-indeksen i Frankfurt faller 1,77 prosent, CAC 40 i Paris faller 1,85 prosent og FTSE 100 i London faller 3,14 prosent.

Hos våre naboer i sør og øst endte det med oppgang på 1,10 prosent i Stockholm, nedgang på 3,34 prosent i København og nedgang på 1,30 prosent i Helsinki.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere