Robust i Prosafe

Hanker inn på høye dagrater, men innfrir ikke analytikerforvetningene.

06.11.08 11:12

Det stramme markedet for bolig- og servicerigger gir Prosafe solide tall for tredje kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet fikk et resultat før skatt på 53,3 millioner dollar og legger med det frem en forbedring fra 35,7 millioner dollar i tredje kvartal i fjor. Analytikerne hadde derimot ventet 56 millioner dollar, viser estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans.

Etter skatt satte Prosafe ny resultatrekord med 59,4 millioner dollar. Nettoresultat per aksje ble på 0,26 dollar i årets tredje kvartal og det var bedre enn forventningene på 0,22 dollar.

Prosafe klarer ikke innfri på driften og fikk et driftsresultat på 61,2 millioner dollar. I samme periode året før fikk de 54,1 millioner dollar. Før avskrivninger havnet driftsresultatet (EBITDA) i årets tredje kvartal 73,2 millioner dollar en forbedring fra 65,7 millioner dollar. Analytikerne hadde ventet et driftsresultat på 67 millioner dollar og en EBITDA på 79 millioner dollar.

Driftsinntektene var ventet å vokse til 127 millioner dollar, men økte til 126 millioner dollar fra 107,9 millioner.

Klare til oppdrag
Utnyttelsesgraden av riggene var i tredje kvartal på 93 prosent og er en forbedring fra 92 prosent i tredje kvartal i fjor. «Safe Bristolia» ligger ankret opp i Skottland og venter på nye oppdrag, mens «Safe Astoria» avslutter sitt oppdrag ved Sakhalin-feltet i Russland for å ligge klar i Sørøst-Asia i vintermånedene. Riggen skal ventelig tilbake til Sakhalin-feltet i mai 2010. De øvrige riggene er under kontrakt.

Ved utgangen av kvartalet hadde Prosafe trukket 850 millioner dollar av en kredittfasilitet på totalt 1,1 milliarder dollar. Tilgjengeligheten til denne fasiliteten blir redusert med 70 millioner dollar per halvår fra og med november. Det innebærer at Prosafe har til rådighet 1,03 milliarder dollar fra november og 960 millioner dollar i mai 2009, og slik fortsetter det i syv år.

Basert på hva selskapet har trukket til nå får denne reduksjonen først innvirkning fra mai 2010. Det er en rekke betingelser knyttet til denne lånefasiliteten. Blant annet må kontantbeholdningen være over 65 millioner dollar. Ved utgangen av tredje kvartal lå kontantbeholdningen på 116,3 millioner dollar. Belåningsgraden må ligge ikke overstige 5 frem til mai 2010 da den blir redusert til 4,5. I tredje kvartal lå denne på 3,7.

Det er også knyttet flere betingelser rundt egenkapitalandelen og markedsverdien på fartøyene. I tillegg må arbeidskapitalen være positiv.

Samtidig har selskapet to utestående obligasjonslån på henholdsvis 411 millioner kroner og 50 millioner dollar som forfaller i mars 2010 og mars 2012. Her er det også betingelser som Prosafe ligger over med god margin.

Venter fortsatt sterkt marked
Prosafe venter at det sterke markedet vil fortsette, ettersom det er en begrenset tilvekst av nye bolig- og servicerigger de neste årene.

- Innenfor de tøffe forholdene hvor Prosafes rigger opererer er det stram balanse mellom tilbud og etterspørsel, og antall nybygg som skal leveres over de neste årene er begrenset, skriver selskapet.

Videre skriver konsernet at markedet for halvt nedsenkbare boligrigger fortsatt er sterke i Mexico. I Nordsjøen krever de faste installasjonene større vedlikehold for å opprettholde produksjon og sikker drift.

- Den høye lete-og boreaktiviteten i Vest-Afrika og Brasil er ventet å resultere i nye felt. Det er forventet at noen av disse vil kreve ekstra overnatting offshore, skriver Prosafe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.