Rødgrønt Norge blir blåere

Norge kan bli blåere enn noen gang etter neste års kommunevalg. TV 2s første kommunevalgsbarometer viser at duellen mellom Høyre og Fremskrittspartiet slett ikke er avgjort.

12.01.06 21:41

Siv Jensen er sjef på Stortinget for det nest største partiet. Men på kontoret ved siden av håper Erna Solberg å slå henne igjen ved kommunelaget om halvannet år.

Høyre i tet
Mens Fremskrittspartiet fikk 21,5 prosent mot Høyres 18,5 på TV 2s siste ordinære gallup, hvor velgerne er spurt om hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen, er situasjonen snudd på hodet når de samme personene blir spurt om hva de vil stemme dersom det er kommunevalg i morgen. Da svarer 21,4 prosent Høyre, mens 17,9 prosent svarer Fremskrittspartiet.

- Det er veldig hyggelig måling for våre lokalpolitikere, som slår Høyre på nasjonalt plan. Det er en tillttserklæring til dem, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2-nyhetene.

Frp fornøyd
Også Fremskrittspartiets parlementariske leder Siv Jensen er forønøyd.

- Dette tallet er formidabelt godt, fordi det er på linje med tidenes beste lokalvalgsresultat for Frp, sier Jensen.

- Men det er langt dårligere enn stortingsgalluper?

- Ja, det er det. Men det betyr at vi har et potensiale. Det er alltid godt å ha noe å strekke seg etter, sier Siv Jensen.

Tallene
Kommunevalgbarometeret som TNS Gallup har laget for TV 2 viser at bare Arbeiderpartiet går frem på venstresiden, sammenlignet med kommunevalget i 2003. Partiet får en oppslutning på 31,4 prosent, en fremgang på 3,9 prosentpoeng. Sosialistisk Venstreparti får derimot bare 10,3 prosent, som er en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng.

Alle de tre sentrumspartiene sliter med oppslutningen blant velgerne halvannet år før kommunevalget. Senterpartiet er i øyeblikket størst i Sentrum med en oppslutning på 7,0 prosent (- 0,9). Kristelig Folkeparti får 5,6 prosent (- 0,8) og Venstre 2,9 prosent (- 1,0).

Høyres oppslutning på 21,6 prosent er en fremgang på 3,4 prosentpoeng fra kommunelaget i 2003. Fremskrittspartiets oppslutning på 17,9 prosent er en fremgang på 1,5 prosentpoeng. Andre partier og lister får en oppslutning på 3,5 porsentpoeng (- 3,9).

Blåere Norge
Dersom kommunevalget ender slik TV 2s første kommunevalgbarometer viser, vil det bety at kommune-Norge ligger an til å bli blåere enn noen gang tidligere.

- Det er mange kommuner hvor Høyres lokalspolitikere viser at vi er handlekraftige og gjør en god jobb, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Selv om de to kvinnene på høyresiden kjemper om å bli størst, vil et valgresultat som dette ved kommunevalget gi maktskifte og klart blått flertall i mange nye kommuner.

- Jeg tror at regjeringspatiene skal være svært varsomme, de har kommet med svært mange løfter som jeg er sikker på at de ikke vil være i nærheten av å innfri, det betyr at kanskje tilliten til de tre partiene vil være frynsete ved kommunevalget i 2007, sier Siv Jensen.

KOMMUNEVALGSBAROMETER

(Sammenlignet med 2003-resultatet)

SV 10,3 (-2,1)

Ap 31,4 (3,9)

Sp 7 (-0,9)

V 2,9 (-1)

KrF 5,6 (-0,8)

H 21,6 (3,4)

Frp 17,9 (1,5)

Andre 3,5 (-3,9)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.