*Nettavisen* Økonomi.

Rødt farenivå for Veslemannen – flere hus evakuert

Fjellet Mannen i Romsdalen. Norges vassdrags- og energidirektorat hever farenivået for Veslemannen i Rauma kommune til rødt nivå. Foto: Ekseth/Gedde-Dahl (NTB scanpix)

Det er størst sannsynlighet for at det kommer et mindre skred i den øvre delen av Veslemannen i Romsdalen, mener NVE. Flere hus er evakuert.

09.08.16 22:35

Bevegelsene i fjellpartiet Mannen i Romsdalen er nå så store at det er fare for ras, og tre husstender er evakuert. Store nedbørsmengder har ført til at fjellet beveger på seg, og bevegelsene er nå oppe i en hastighet på 10 centimeter per døgn i den øvre delen.

Det siste døgnet har det kommet 41 millimeter nedbør på Mannen, og over 21 millimeter kom i løpet av seks timer. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at de forventer økte bevegelser i løpet av tirsdag kveld og natt.

Les også: NVE om Veslemannen: Liten økning, fortsatt rødt farenivå

Størst bevegelse

NVE opplyser tirsdag kveld at det er de øvre delene av Veslemannen som viser størst bevegelser og mener at det er størst sannsynlighet for at det her vil komme et mindre skred. Dette skredet vil ikke true bebyggelse og jernbane, mener NVE.

«Bevegelsene i nedre del er relativt lave, cirka 0,5 millimeter per døgn. På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar vi at øvre del kan rase ut uten at resten går», skriver NVE.

Les også: Aldri før har det vært registrert så store bevegelser i Mannen

Og denne: Høyt farenivå for fjellpartiet Veslemannen

Flere evakuert

Store bevegelser og usikkerhet om et større skred kan utløses, gjorde at farenivået ble hevet til rødt klokken 15.30 tirsdag ettermiddag. Rasfaren har ført til at tre husstander er evakuert, der det til sammen bor ni personer.

– De evakuerte tar situasjonen med stor ro, men er oppgitt over at det skjer nok en gang, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune til NTB.

Hustad sier alle, inkludert de som er evakuert, ønsker at det skal gå et ras.

– Nå venter vi bare på at naturen skal ordne opp, sier ordføreren.

Beredskapsplaner iverksatt

Fungerende leder Ove Brudevoll i politiet i Nordmøre og Romsdal sier til NRK at de har iverksatt beredskapsplanene.

– Det er besluttet at området skal evakueres og det er også besluttet et oppholdsforbud. Vi får hjelp av kommunen og sivilforsvaret til dette, sier Brudevoll.

Kommunikasjonsrådgiver Arnt Olav Herjehagen i Rauma kommune sier at deres rolle blir å bistå dem som evakueres.

Tirsdag kveld ble det hørt buldring i fjellsiden, noe som kan være et forvarsel om hva som er i ferd med å skje. NRK melder at Sivilforsvaret har opprettet en lyttepost ved Horgheim som skal holde et øye, eller øre, med fjellet gjennom natten.

Ingen sprengning

Også i september i fjor førte store bevegelser i Mannen til at ni personer som bor under fjellpartiet ble nødt til å evakuere. Eventuell sprenging av Veslemannen var da oppe til diskusjon, men det ble til slutt vurdert som ikke aktuelt.

Ifølge seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat, Lars Harald Blikra, er det ingenting som tyder på at den ideen blir hentet opp fra skuffen denne gangen.

Blikra sier Mannen har blitt mer og mer ustabilt siden 2014 – og tirsdag ble det altså registrert så mye bevegelse at farenivået ble hevet til rødt. De kommende nedbørsmengdene er avgjørende.

– Enten så skjer det et skred i løpet av de neste tre-fire dagene, ellers vil det roe seg ned, sier Blikra.

Aktivt fjellparti

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen utgjør noen få centimeter i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Veslemannen ligger om lag 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter – om lag 1 prosent av det totale volumet av Mannen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.