Rødt, rødt, rødt over hele linja

Foto: (Scanpix/Montasje)

Oslo Børs var verst i Europa på en dag da oljeprisen falt.

07.04.09 17:50

Tross børsfall i både Asia og USA, og en fallende oljepris, åpnet Oslo Børs i pluss tirsdag morgen. Men oppturen forsvant fort.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs falt til slutt 3,09 prosent og endte på 224,46 poeng. Oljeprisen var med på å dra ned børsstemningen ettersom den utover dagen begynte å flørte med 50 dollars-grensen. Et fat nordsjøolje med levering i mai kostet 51,20 dollar da børsen stengte.

Bred nedgang
De største selskapene måtte nesten alle som en tåle en nedgang på børsen tirsdag. Statoil falt 2,55 prosent til 118,40, mens solen forsvant for REC-aksjen - som falt 8,91 prosent. Yara og Hydro falt begge mer enn tre prosent, mens DnB Nor ble dratt ned av generell finansuro ellers i børsmarkedene og endte ned 7,04 prosent.

Gårsdagens børskule, Funcom, lå en stund an til å bli en soleklar vinneraksje også tirsdag. En periode av dagen var aksjen opp nærmere 20 prosent, etter at den steg over 40 prosent mandag. Mystikken rundt selskapets nye spillsatsing avtok imidlertid utover dagen, og til slutt endte aksjen ned 3,33 prosent.

Les også: Toppsjefens sure spilltap

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Aker fortsetter ned
Problemene og diskusjonene rundt Akers salg av eiendeler til Aker Solutions har ennå ikke gitt seg. I løpet av de siste dagene har statsråd Sylvia Brustad antydet at salget kan bli omgjort, og på den måten skapt ytterligere usikkerhet rundt utfallet av transaksjonen.

Småaksjonærer NA24 har snakket med liker uansett ikke fremgangsmåten til Røkke, og tilliten hans i markedet virker å være tynnslitt.

Les også: - Røkke dumper søpla på oss

Aker-aksjen falt 4,52 prosent tirsdag, mens Aker Solutions falt 2,16 prosent.

Opptur for Norwegian
Norwegian meldte tirsdag om en pen trafikkøkning. Antall passasjerer økte fra 588.173 i mars 2008 til 674.739 i mars i år.

Dette ga en økning i passasjerkilometer på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, men samtidig økte tilbudte passasjerkilometer med 20 prosent. Det ga et fall i kabinfaktoren på hele seks prosentpoeng til 75 prosent.

Les også: Opptur for Norwegian

Norwegian-aksjen endte opp som en av dagens desiderte vinnere med en oppgang på 6,49 prosent til 39,40 kroner.

Nedtur for SAS
Norwegian-aksjen ble også godt hjulpet av rivalen SAS. Tallene for SAS er nemlig langt fra så gode som hos Norwegian.

I løpet av mars falt trafikken med 16,7 prosent, og samtidig ble kapasiteten redusert med 3,9 prosent. 2,2 millioner reiste med SAS i løpet av måneden, noe som er 9,3 prosent lavere enn mars i fjor.

- Markedet er preget av lavere etterspørsel på grunn av svak makroøkonomisk utvikling i Skandinavia og resten av verden. Problemene i kredittmarkedet vil mest sannsynlig resultere i et enda vanskeligere miljø for SAS' kjerneområder fremover, meddelte SAS markedet.

Les mer: SAS-nedturen fortsetter

Aksjen ble sendt ned 4,55 prosent på Oslo Børs.

Ned i Europa
Ellers i Europa pekte pilene nedover, om enn ikke like mye som i Oslo.

DAX i Frankfurt faller 0,63 prosent, CAC 40 i Paris faller 0,90 prosent og FTSE 100 i London er ned 1,21 prosent.

I Stockholm falt børsen 1,04 prosent, i København var fallet 2,24 prosent og i Helsinki var fallet 1,69 prosent.

De amerikanske børsene åpnet også svakt, og etter to timer var de viktigste indeksene ned nær 2 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.