Kjell Inge Røkke er på fredag ute med sitt årlige brev til aksjonærene i Aker, en av få ganger hvor den svært mediesky toppinvestoren letter på sløret.

I årets aksjonærbrev skriver Røkke blant annet at han åpner for å selge seg helt ut av Akers leverandørbedrifter, som inkluderer Aker Solutions, Akastor og Kværner. Tidligere i år var det rykter som at Aker Solutions skulle selges til oljeservicegiganten Haliburton, selv om dette senere ble avvist.

DN: Ingen forhandlinger om Aker Solutions-salg

Åpner for det meste

«Akers leverandørbedrifter er attraktive. Det er for tidlig å konkludere hva som er riktig for selskapene, aksjonærene og ansatte. Vi er åpne for å bygge større og sterkere selskaper sammen med andre, eller selge oss delvis eller helt ut», skriver Røkke i brevet.

Han sier at Aker kan gjerne være en mindre aksjonær i noe større som er «industrielt riktig».

«Det er gjennom transaksjoner Aker har skapt de største aksjonærverdiene. Derfor både håper og tror jeg at det i løpet av
2017 vil skje endringer i eierstrukturen i et eller flere av delvis Aker-eide leverandørselskaper», skriver Røkke.

Røkke vil finansiere nytt fotballanlegg for Frisk Asker

Aker Solutions kjøpte nylig opp oljeservicevirksomheten til industriselskapet Reinertsen.

Aker Solutions kjøper Reinertsen

Rådgir politikerne

I aksjonærbrevet har Røkke dessuten et klart råd til stortingspolitikerne, nemlig hvem som har tilgang til skattebetalernes kredittkort.

Røkke viser til at skattesystemet er slik oppbygd at skattebetalerne får regningen på 90 prosent av overskridelsene i et utbyggingsprosjekt på norsk sokkel.

«Dessverre er det ofte store kostnadsoverskridelser. Et velmenende råd til stortingspolitikere som godkjenner alle utbyggingsplaner over 10 milliarder kroner: Dere burde passe bedre på hvem som dere lar låne
skattebetalernes kredittkort. Når «overtrekket» er så stort som det har vært, burde det være relevant og interessant å gå åpent gjennom «kontoutskriften» for å lære av det. Ikke overlat til informasjonsavdelinger og spinndoktorer å bortforklare fakta og realiteter», skriver Røkke.

Han viser at han er forundret over at kostnadsoverskridelsene og forsinkelser ikke får mer politisk oppmerksomhet når det har så

store innvirkninger på statsfinansene.

«I Aker og Det norske oljeselskap har vi også gjort våre feil. Utbyggingen av Jette er et eksempel på kostnadssprekk og dårlig ressursutnyttelse. Vi som var med på det har forhåpentligvis lært, og noe godt har kommet ut av det. Når det kollektive feiler, er det viktig å ta kollektiv lærdom av det», sier han.

Vil unngå skalpering

Han mener videre at man må unngå bransjeholdninger hvor «skalpering» belønnes.

Med en skarp kniv kan du skjære et stykke hud med hår fra hodebunnen av en fiende som bevis på seier – eller separere hodet fra kroppen. Bruk av andre skarpe redskaper – som kan klippe, stusse, kutte og barbere – kan få kunder, leverandører og partnere til å se bedre ut. Jeg ønsker å forstå de som har skarpe redskaper rundt mitt hode. Jeg har en god tone med frisøren min», skriver Røkke.