*Nettavisen* Økonomi.

Røkke-comeback i selskapet som gjorde ham styrtrik

Kjell Inge Røkke skapte sin enorme milliardformue på fisk i Alaska. Nå skal han igjen være på vei inn som aksjonær i sitt gamle selskap. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Skal ha satt sønnen Kristian på jobben.

Kjell Inge Røkke skapte sin milliardformue på fiske i USA på 1980- og -90-tallet.

I 2000 ble Røkke tvunget til å selge seg ut av sin amerikanske fiskerivirksomhet som følge av innføringen av the American Fisheries Act i 1998.

Nå skriver bransjenettstendet Undercurrentnews, at Røkke forhandler med American Seafood om igjen å bli aksjonær. Men utenlandske statsborgere kan kun eie 25 prosent av amerikanske fiskekvoter, noe som også var grunnen til at han i 2000 solgte seg ut.

Kristian i Seattle
Sønnen Kristian og en av Røkkes mest fortrolige og lojale medarbeidere, Hallvard Muri, ble begge observert i Seattle sist uke.

Gjennom selskapet Norway Seafoods, som senere endret navn til American Seafoods, rant milliardene inn i Røkke-imperiumet.

Nå renner imidlertid milliardene den andre veien. Selskapet har opparbeidet seg en gjeld på rundt en milliard dollar, og utsiktene ser heller ikke alt for gode ut.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Røkke, er observert i Seattle sist uke. Røkke og Akers skal være på vei inn i farens gamle selskap, American Seafoods. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)


American Seafoods holder på å reforhandle gjelden sin, og det er her Røkke kommer inn.

- Det er logisk at tidligere eiere er interessert, sier en kilde tett på forhandlingene til Undercurrentnews.

American Seafoods har avvikende regnskapsår. Ifølge en rapport fra kredittbyrået Moody's, skal selskapet ha omsatt for 370 millioner dollar i de 12 månedene som ble avsluttet i september i 2014. I 2006 var omsetningen 514 millioner dollar.

Røkkes høyrehånd fra tiden da han bygde opp sitt fiskeriimperium, Bernt Bodal, kjøpte i sin tid American Seafoods fra Røkke i 2000, med hjelp av private equity-selskapet Centre Partners Management. Bodal er fortsatt sjef, og planlegger å fortsette som det etter Røkkes inntreden, ifølge Undercurrentnews.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bernt Bodal, mangeårig Røkke-venn og sjef i American Seafoods, vil trolig fortsette som sjef. Foto: Gunnar Stavrum

Tapte fem milliarder
2014 var ikke et bra år for Røkke og hans holdingsselskap Aker. Røkke, som kontrollerer i underkant av 70 prosent av Aker, mistet nesten fem milliarder kroner av sin formue. Det meste, som følge av at oljeprisen halverte seg i fjor, noe som medførte at mange av Røkkes selskaper nå sliter.

LES HER: Røkke: - Et svakt år for Akers aksjonærer

Kjell Inge Røkke har hatt sine oppturer og nedturer. Fra å ha tjent seg rik på fiske i Alaska tidlig på 1990-tallet, flyttet han hjem til Norge og raidet ærverdige Aker foran nesetuppen på den norske næringslivselite. Det holdte på å gå galt, og i 2001 var han kun dager unna skifteretten. Men Røkke ga ikke opp, og de endte med en av tidenes oppturer i norsk næringsliv og har gjort ham snart til tosifret milliardær.

At sønnen nå muligens overtar der faren startet det hele for rundt 30 år siden, er nok ekstra morsomt for Røkke senior.

Kjell Inge Røkke har ikke besvart Nettavisens henvendelse. Det har heller ikke lykkes Nettavisen å få kontakt med Bernt Bodal eller Aker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.