*Nettavisen* Økonomi.

Røkke fikk børsbank

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

På en svakt positiv Oslo Børs, fikk Røkkes Aker Solutions skikkelig juling.

13.08.09 17:46

Oslo Børs holdt hodet over vannet torsdag. Etter en sterk formiddag fikk børsen et kjølig dytt da detaljhandelstall fra USA ble offenttliggjort.

Hovedindeksen endte imidlertid i positivt farvann med en oppgang på 0,4 prosent til 301,03 poeng.

Faller etter rapportering
Aker Solutions falt kraftig etter at selskapet la frem tall for andre kvartal i morgentimene. Tallene var bedre enn spådommene på forhånd, men markedet lot seg ikke overbevise.

Driftsinntektene endte på 14,3 milliarder kroner mens analytikernes forventninger var 14,13 milliarder kroner, viser estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans. Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) endte på 1.192 millioner kroner som gir en margin på 8,3 prosent. Analytikerne hadde sett for seg 1.086 millioner kroner.

Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solution har ved tidligere kvartalspresentasjoner sagt at marginen skal ligge rundt åtte prosent. Ordreinngangen er også veldig sterk med 20,1 milliarder kroner i kvartalet. Selskapet sier imidlertd at til tross for at det stadig vinner kontrakter, er det skjær i sjøen.

- Markedsutsiktene for 2010 er fortsatt preget av mye usikkerhet. Til tross for at vi har en solid ordrereserve på 61,9 milliarder kroner må vi vinne flere kontrakter for å sikre stabilitet i vårt aktivitetsnivå fra nå og frem mot 2011, sier Lieungh.

Til tross for pene overskriftstall blir rapporten dårlig mottatt hos investorene. En analytiker NA24 har snakket med sier følgende:

- Justerer man for engangseffekter i de to delene som gjør det best (Products & Technology og Subsea) så blir det ikke like overbevisende.

Aksjen endte ned hele 9,3 prosent til 52,61 kroner.

Stigende oljepris
Oljeprisen har satt kurs oppover for andre dag på rad etter at markedet har blitt mer positive til at det vil komme etterspørselsvekst etter den amerikanske sentralbankens signaler om at USAs økonomi viser tegn til forsiktig bedring. På råvarebørsen i New York ble råoljekontrakter med september-levering omsatt for 70,89 dollar fatet. Det var en oppgang på 1 prosent. Ved avslutningen på Oslo Børs falt det imidlertid tilbake. Nordsjøoljekontrakten for samme måned ble omsatt for 73,44 dollar fatet, opp 0,5 prosent. Prisen på nordsjøolje ligger nå over den amerikanske oljeprisen

StatoilHydro endte dagen ned 0,2 prosent til 132,42 kroner.

Eitzen vinner
Eitzen Maritime Services var blant torsdagens foreløpige vinner på Oslo Børs.

Andre kvartal var gruppens beste resultat noensinne. Midt i finanskrisen har selskapet løftet omsetningen hele 45 prosent til 132,8 millioner dollar i andre kvartal. Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) var 9,7 millioner dollar, opp fra 5,6 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Tallene inneholder ekstraordinære poster, som gir et nettoresultateffekt på 5,6 millioner dollar.

Det er siste års kjøp av Dubai-baserte Seven Seas Shipchandlers og sterke leveringer til forsvaret som drar opp omsetningen i kvartalet.

Aksjen endte opp 4 prosent til 2,05 kroner, etter å ha vært langt høyere tidligere på dagen.

Global børsoppgang
Gårsdagens sentralbankmøte i Federal Reserve har løftet stemningen på børsene både i USA og Asia.

Signaler fra Federal Reserve om tegn til utflating i økonomien ble godt mottatt på børsene. Nyheten om at de to største europeiske økonomiene Frankrike og Tyskland er ute av resesjon etter positiv vekst i andre kvartal, ble også godt motatt.

Torsdag formiddag la tyske statistikkmyndigheter frem ferske tall som viser at bruttonasjonalproduktet i Europas største økonomi var positivt i andre kvartal. Sesongjusterte tall viste en vekst på 0,3 prosent, langt bedre enn analytikernes forventninger om en nedgang på 0,2 prosent, ifølge Bloomberg News.

På årsbasis falt BNP med 5,9 prosent, også det bedre enn forventningene om en nedgang på 6,9 prosent. Dermed er Europas største økonomi overraskende ute av resesjonen. En resesjon betegnes som en periode på to kvartaler med negativ vekst. Tyskland har hatt negativ BNP-vekst de siste tre kvartalene.

Også Frankrike er overraskende ute av resesjonen. I andre kvartal var BNP-veksten på 0,2 prosent, mot ventet fall på 0,3 prosent.

I Frankfurt stiger DAX-indeksen 1,14 prosent, mens CAC 40 i Paris stiger 0,42 prosent. Londons FTSE 100 er opp 0,75 prosent. Stockholm og København-børsen stiger henholdsvis 1,56 prosent og 1,59 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag