Røkke junior håver inn

Kristian Monsen Røkke

Kristian Monsen Røkke Foto: Nilsson, Thomas

Kjell Inge Røkkes sønn har mega suksess i USA.

14.08.13 09:07

Kristian Monsen Røkke har kun rukket å bli 30 år, men har tross sin unge alder fått tillit av faren, den norske industrimannen Kjell Inge Røkke, å lede Aker Philadelphia Shipyards gjennom en relativt tung tid for skipsbyggingsindustrien generelt.

Nå har han snudd underskudd til overskudd.

«If you can make it there, I'm sure you can make it anywhere»

I årets første halvår oppnådde Røkke junior et resultat på nærmere 80 millioner kroner, mot et tap på litt over 10 millioner i samme periode i fjor, opplyser selskapet i en rapport.

Selskapet er optimistisk for fremtiden og satser nå stort på et samarbeid med Crowley Maritime Corporation, hvor de skal bygge åtte produkt tanker med levering ut 2017.

Kjell Inge Røkke gjorde det klart i årsrapporten for 2010 at han var meget stolt av sin sønn.

«If you can make it there, I'm sure you can make it anywhere», skrev Røkke om sønnens inntog i Philadelphia Shipyards.

«I Aker gir etternavnet ingen rettigheter. Tvert imot»

«Jeg håper ansatte, markedet og omgivelsene vil vurdere Kristian for det han gjør, og ikke på bakgrunn av navnet. I Aker gir etternavnet ingen rettigheter. Tvert imot. Det stiller ekstra krav til personlige kvalifikasjoner», skrev Røkke videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise (NTB Scanpix)

Gift ifjor

Kristian Monsen Røkke giftet seg med Nina Glende Johnsen 7. april 2012 i Philadelphia, der han er sjef for skipsverftet med mer enn 1.000 ansatte.

Tidligere var han trainee som controller og produktsjef, men er nå toppsjef. Kristian har også jobbet ved Aker Solutions i Malaysia, og vært prosjektleder i selskapet Converto Capital Management. Det er Kjell Inge Røkkes Aker-selskap som håndterer finansielle investeringer.

Kristian studerte økonomi både i USA, London og på BI her hjemme. Hans kone har også økonomiutdanning, og har studert ved Copenhagen Business School. Paret har leilighet på Frogner i Oslo, men er bosatt i Philadelphia, i en leilighet som er registrert på hans far.

Milliardær på fiske

Kjell Inge Røkke er opprinnelig fisker, og startet sin yrkeskarriere som maskinsmører om bord på en fisketråler i Alaska. Hans forretningskarriere begynte med kjøpet av en 69-fots tråler i 1982 i USA. Med dette som utgangspunkt bygget han opp en global virksomhet innen fiske som startet med American Seafoods Company i Seattle.

I 1994 samlet Røkke sine bedrifter i det norsk-amerikanske konsernet Resource Group International, Inc. (RGI) lokalisert i Seattle. I 1996 kjøpte RGI aksjer i Aker og ble største aksjonær og fusjonerte senere Aker og RGI til Aker RGI ASA. Aker RGI kjøpte i 2000 gjennom sitt datterselskap Aker Maritime store aksjeposter i Kværner. Han var 2000–2004 eneaksjonær i Aker RGI ASA, men etter økonomiske problemer gjennomførte han en større reorganisering av sine interesser i 2004.

Aker ble reetablert som nytt morselskap med virksomheter fra det tidligere Aker RGI og Kværner som datterselskap. Det «nye» Aker ASA ble børsnotert i september 2004. Kjell Inge Røkke eier gjennom sine privateide TRG-selskaper til sammen 67,8 prosent av aksjene i Aker ASA. Han har dessuten store eierinteresser i Molde Fotballklubb og har fram til 2010 støttet klubben med rundt 500 millioner kroner.

Bladet Kapital verdsatte Kjell Inge Røkke til hele 12,5 milliarder kroner for ett år siden

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.