*Nettavisen* Økonomi.

Røkke-kurs kjørt i forkant

Timingen var meget bra for et av Aker-selskapene i Røkke-salget.

25.04.09 13:46

Kursen steg kraftig for et av selskapene i den omstridte Aker-transaksjonen, i forkant av at Aker Solutions rådgiver skulle sette en pris på selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

NA24 har sett nærmere på en rekke forhold rundt transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions. Les mer her:

Et av forholdene som er iøynefallende er den kraftige oppgangen i Odim-aksjen. Dette er et av selskapene som var omfattet av transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions datterselskap Aker Solutions AS. Aker eier 33 prosent av offshoreteknologiselskapet Odim på Sunnmøre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions AS er prisen på Odim-posten til Aker satt til 513 millioner kroner. Denne prisen er imidlertid ganske langt unna nivåene Aker kunne fått bare en drøy måned før. Den 24. februar var Odim-kursen nede på 19,90 kroner, noe som priset Akers post i selskapet til 309,3 millioner kroner.

Aker ville altså fått 241,2 millioner kroner mindre den 19. februar, enn det som er satt i transaksjonen i begynnelsen av april. Det er imidlertid et viktig poeng at Oslo Børs i denne perioden steg rundt 7 prosent.

Var rådgiveren
Det var DnB Nor Markets som kjøpte aksjer i den normalt så lite likvide Odim-aksjen. DnB Nor Markets er for øvrig Aker Solutions rådgiver i forbindelse med transaksjonen.

- Som du vet er det «kinesiske vegger» mellom meglerbordet og corporateavdeling. Dessuten er DnB Nor Norges største verdipapirforetak, og vi er borte i mange aksjer, sier DnB Nor-talsmann Trond Bentestuen til NA24.

DnB Nor Markets hadde forøvrig et positivt syn på Odim-aksjen i perioden.

NA24 har tidligere skrevet at verdivurderingsarbeidet ble ledet at Røkkes tidligere finansdirektør. Les saken her:

33 var for lite
Kjell Inge Røkke synes 33 kroner var for lite for Odim-aksjen. På den mye omtalte pressekonferansen på Månefisken i Oslo uttalte Røkke at han synes prisen skulle være 60 kroner pr. aksje. Selv hadde han kjøpt Odim-aksjene til priser på langt over 100 kroner pr. aksje.

Hvis man bruker 60 kroner som utgangspunkt, ville Røkke fått 933 millioner kroner for Odim-posten han lempet over fra Aker til Aker Solutions AS, altså nesten dobbelt så mye.

NA24 spurte Akers talsmann Geir Arne Drangeid om han hadde noen kommentar til den kraftige oppgangen i Odim-aksjen i forkanten av transaksjonen. Svaret var følgende:

- Nei, ansvaret for markedsåvervåkning påligger Oslo Børs.

Hos Oslo Børs opplyser Per Eikrem at de ikke har sett på utviklingen i Odim-kursen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag