Røkke latterliggjorde Brustad

Foto: Stian Lysberg Solum

Til knallhardt angrep i en maraton av en pressekonferanse.

22.04.09 17:26

Onsdag var Røkke endelig klar for å møte norsk presse, for å snakke om sin versjon av Aker-saken. Sakens størrelse ble tydelig slått fast ved et massivt oppmøte, og en rekke sikkerhetsvakter.

NA24.no - din næringslivsavis

Se hele pressekonferansen på over 2 tiner her:

303206

Klokken 14.16 gikk Akers talsmann Geir Arne Drangeid på scenen. Deretter var tiden inne for dagens hovedperson.

- Dette er en dag jeg helt sikkert skulle vært foruten. Også de siste ukene kunne jeg tenkt meg å være foruten, begynte Røkke med, før han kom med et hjertesukk.

- Dette er i grenseland av hva jeg takler som person, fortsatte Aker-styreformannen.

- Planlagt stiftelse
Han fortalte deretter at han har planlagt å lage en stiftelse hvor han legger sine eiendeler, og som skal være allmennyttig. Dermed bekrefter han deler av dagens oppslag i Finansavisen.

Han benyttet samtidig sjansen til å slå tilbake mot dem som hadde kritisert ham for å hente ut penger fra staten.

- Jeg har ikke fått penger fra staten. Jeg har lagt på bordet i størrelsesorden 12 milliarder kroner. Staten har investert omtrent fem milliarder, sa Røkke.

- Det jeg har lært er at man skal være forsiktig med å ønske seg noe, man vet aldri når man får det. Og ofte er veien til helvete brolagt med gode intensjoner.

- Håper dere kjeder dere noe helt jævlig
Etter å ha presentert dagens Aker-konsern, sendte han opp Erik Norbom, teknologisjef i Aker Oilfield Services for å presentere selskapets teknologi. Dette selskapet er det selskapet som er kjernen i kritikken mot Røkke. Introduksjonen til Røkke fortalte mye om hvor irritert Røkke er på grunn av den siste tidens hendelser, spesielt kritikken av Aker-selskaper som søppel:

- Jeg håper han kjeder dere noe helt jævlig. For når noen kaller disse bedriftene som ble solgt noe som begynner på s, jeg får ikke meg til å ta det ordet i min munn, da er det et hån mot de menneskene som er blitt håndplukket til å bygge fremtidens løsninger.

- Posisjonert riktig
- Vi vet at mye av den billige og enkle oljen har vi funnet. Og vi tror verden trenger energi, og at denne energien finnes der Aker Solutions har posisjonert seg, sier Røkke som peker på at selskapene skal inn i de feltene som er vanskelige å få tak i. Da trengs teknologi, som nettopp Aker Solutions skal hjelpe selskapene å få fatt i. Dette kom frem da Røkke gikk gjennom selskapene som er solgt fra Aker til Aker Solutions.

- Jeg tror ikke CO2 vil være det problemet i fremtiden som vi tror det blir, sa Røkke under presentasjonen av Aker Clean Carbon. Han sa også syrlig at han fikk kritikk for å kjøpe selskapet billig fra Aker Solutions til Aker ASA, og nå får kritikk for å selge det dyrt etter å ha utviklet selskapet.

Røkke forklarte rasjonale for at Aker Solutions skulle kjøpe de omstridte selskapene.

- Her er vi inne på kjernen på hvorfor Aker Solutions vil eie Aker Oilfield services helt. Vi tror fra til hardware til lifesyclesales. Selge smarte løsninger som er mer fleksible. Skipene er bare en inntektsplattform for Aker Solutions å selge sine tjenester, sier Røkke som peker på at man ikke lengre tjener penger på å selge en flymotor. Det er servicen, vedlikeholdet og sertifiseringe av motorene man vil tjene penger på. Det samme ønsker han å gjennomføre for oljeserviceselskapet Aker Solutions.

Les Kjell Inge Røkkes presentasjon her (PDF-lenke).

I strupen på Brustad
Røkke brukte etter gjennomgangen av selskapene tiden til å gå kraftig mot næringsminister Sylvia Brustad.

- Jeg er ikke like entusiastisk og stolt over min dømmekraft som for to år siden. Jeg var ikke med i forhandlingene om kontrakten med staten. Jeg var ikke med i detaljene. Aker skal være den industrielt førene, og staten vil ikke påvike den daglige driften. Her var det sylksarpe juridiske tolkninger og de ansatte i Aker og aksjonærene, utenlandske aksjonærne, skulle vite at staten ikke skulle blande seg inn i noe av det staten ikke har greie på. Så syulskapre juridiske grenser som er så enkle at selv en fisker fra Molde skulle skjønne, sa Røkke om avtalen med staten.

Han sa også at han følte seg "shell shocked" av hvordan Brustad hadde håndtert saken. Han imiterte hedemarks dialekten hennes da hun på en pressekonfeanse sa at "je e forbana."

- Hun agerer som om hun ikke bare er en minoritetseier i en minoritetseier. Hun er generalforsamling i Aker Solutions, hun er administrasjon i Aker Solutions og jaggu er hun styre også. Å drive med takst i av innbo i et hus så er det greit å ha nøkkelen til døren. Som minoritetsaksjonær i en minoritetsaksjonær, da er det greit å snakke med selskapet. Men- "Je har ikke tid" var reaksjonen når man skal tilpasse seg mediehverdagen. Det er kanskje greit å få med seg fakta og så tilpasse reaksjonen til det, sa Røkke.

- Hva skal aker holding gjøre fremover? Administrasjonen er umyndigjort, slo Røkke fast.

Vil gi vekk pengene og avviser konkus
Den siste delen av pressekonferansen brukte Røkke til å fortelle om sine planer om å starte en allmennyttig stiftelse.

Les mer om det her: Ville gi vekk pengene

Han brukte også endel tid på å snakke om ryktene om at han og Aker har økonomiske problemer: - Jeg er ikke konk

Følg Aker saken her: Alt om Røkke-saken

NA24 følger pressekonferansen fortløpende.

Journalist-fesjå
Det var stinn brakke av presse, med en rekke av landets kjente kommentatører. Alle var ute etter å få vite Røkkes versjon av Aker-saken, og å stille moldeinvestoren til veggs. Før onsdagens møte på Månefisken i Oslo hadde som kjent ikke Røkke vært tilgjengelig for kommentarer fra pressen.

Dette var mye av årsaken til det storef pressemøte. Møtet var lagt på det nedslitte lokalet Månefiske, og minnet derfor svært lite om Aker Brygge der Røkke til vanlig har kontorer. Valget av lokale var selvsagt gjort med vilje, for å opprettholde imagen som folkets mann.

I tillegg til dette var Røkkes faste megler Mads Syvertsen i meglerhuset Arctic og Spetalens forvalter Eilertsen. Fra det politiske miljøet var Høyres Per-Kristian Foss på plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.