Gå til sidens hovedinnhold

Røkke må ut med 1,8 milliarder

De svenske superinvestorene kaster kortene i Røkke-selskap, mens staten sitter fast.

Det har lenge vært knyttet spenning til hva de svenske superinvestorene i Saab AB og Investor AB vil gjøre med sin eierandel i Aker Holding.

Dette selskapet er deleid mellom Kjell Inge Røkkes Aker, Næringsdepartementet og Investor, og ble opprettet da Røkke ønsket å redusere sin eksponering i Aker Solutions. Nå kaster altså svenskene kortene.

Må ut med 1,7 mrd.
Det var sent mandag at det ble klart at Saab og Investor benytter opsjonen til å selge sin eierandel på til sammen 10 prosent i Aker Holding til Aker ASA. Aker ASAs indirekte eierskap i Aker Solutions og Kværner øker dermed fra 24 prosent til 28 prosent.

- Dette er som forventet og som vi har planlagt for. Sammen med den norske stat vil vi gjennom Aker Kværner Holding arbeide for å videreutvikle Aker Solutions og Kværner som to ledende og fokuserte børsnoterte selskaper. Vi har stor tro på Aker Solutions og Kværner som langsiktig gode investeringer for Aker og våre medaksjonærer, skriver konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i en melding.

Aker Kværner Holding eier 40,3 prosent av aksjene i Aker Solutions, og vil ha en tilsvarende eierandel i Kværner når dette selskapet fisjoneres fra Aker Solutions og blir børsnotert i juli i år.

Saab og Investor selger sin eierandel i Aker Kværner Holding til Aker med oppgjør 30. juni i år. Eierandelen på 10 prosent i Aker Kværner Holding

Pris per aksje er regulert av put/call-avtalene fra 22. juni 2007, og innløsningskursen per 30. juni 2011 er 160,16 kroner per aksje i Aker Solutions. Onsdag morgen handles aksjen til 117,3 kroner på Oslo Børs.

Dermed må Røkkes Aker ut med 1,767 milliarder kroner, som tas fra Akers kontantbeholdning. Ved utgangen av første kvartal var kontantbeholdningen på 4,8 milliarder kroner.

Aker øker med denne transaksjonen eierandelen i Aker Kværner Holding fra 60 til 70 prosent. Den norske stat gjennom Nærings- og handelsdepartementet eier de resterende 30 prosent.

Staten har tapt mye penger
Da daværende næringsminister Dag Terje Andersen investerte i Røkke-styrte Aker Solutions, hadde han trolig ikke drømt om at han kjøpte aksjer på toppnivåer. Da Andersen inngikk kjøpsavtalen med den høyprofilerte finansmannen la han 4,8 milliarder kroner på bordet.

Daværende næringsminister synes det var så viktig å sikre et norsk eierskap i Aker Solutions, at han kjøpte 30 prosent av aksjene i Aker Holding.Røkkes konstruksjon var at Aker Holding skulle være et eierselskap i Aker Solutions, hvor staten skulle eie 30 prosent og de svenske Wallenbergene 10 prosent. Nå har svenskene kastet kortene.

Hadde staten hatt en tilsvarende avtale som svenskene, kunne Jens Stoltenberg kassert inn 5,3 milliarder kroner fra Kjell Inge Røkke. I stedet sitter staten inne med et verditap opp i mot 1 milliard kroner på sin investering i Aker Solutions.

Etter at avtalen var inngått ble det stor ståhei i mediene grunnet kritikk om at staten både hadde kjøpt til en for høy pris og at de ikke hadde benyttet seg av esterne rådgivere.

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum reagerer slik på nyheten.

- Svenskene slipper unna med gevinst, mens den norske staten ligger an til å tape en milliard kroner på aksjekjøpet i Aker Holding. Forskjellen er at svenskene gjorde hjemmeleksen – kombinert med sunn skepsis og forsiktighet. Derfor kan Wallenberg nå forlange at Røkke kjøper tilbake aksjene og betaler 1,8 milliarder kroner.

- Svenskene får ikke bare igjen det de la inn – de krevde og fikk også en rentekompensasjon på rundt 200 millioner kroner! Statens aksjekjøp fremstår som naivt og dårlig gjennomført. Det verste er at statens fem milliarder kroner ble skutt inn uten reell innflytelse. Staten har ingen slik opsjon, og har for øyeblikket et verditap på en milliard kroner – pluss at man frivillig låste seg inn i Aker Holding i ti år uten noen exit. Ansvaret har daværende næringsminister Dag Terje Andersen, skriver Stavrum i sin kommentar.

Les hele kommentaren her

Reklame

NÅ: Helly Hansen er i gang med Black Friday - opptil 50 % rabatt