Gå til sidens hovedinnhold

Røkke på dypt vann i Afrika

Aker er tildelt et stort og lovende leteareal for olje og gass på dypt vann utenfor Ghana.

Kjell Inge Røkkes Aker er tildelt en oljelisens i havområdet i det vestlige Afrika.

NA24 - din næringslivsavis

- En tillitserklæring
Ghana National Petroleum Corporation (GNPC) og landets myndigheter valgte Aker som operatør for letearealet South Deepwater Tano. Tildelingen er ratifisert av parlamentet i Ghana.

- Vi anser dette som en anerkjennelse av olje- og gasskompetansen i Norge, og en tillitserklæring til oss i Aker. Dette åpner spennende muligheter for flere Aker-selskaper, sier styreformann og konsernsjef Leif-Arne Langøy i Aker ASA.

Gigantisk felt
I letefasen skal Aker delta med en eierandel på 85 prosent i South Deepwater Tano, utenfor kysten av Ghana i det vestlige Afrika. GNPC og den ghanesiske stat vil eie til sammen 10 prosent, mens Akers lokale samarbeidspartner, Chemu Power Ltd, har 5 prosent. Ved et kommersielt funn kan GNPC og den ghanesiske stat øke sin eierandel til 25 prosent. Letearealet er på hele 3 500 kvadratkilometer. Det tilsvarer åtte leteblokker på norsk sokkel. Vanndypet i området er mellom 2000 og 3000 meter.

Investerer 25-30 millioner dollar
I første omgang investerer Aker 25-30 millioner dollar i et program for innsamling og tolkning av seismiske data. Arbeidet planlegges å starte i første kvartal 2009. Den første letebrønnen kan bores i 2011. Aker vil vurdere å invitere andre aktører med som partnere i lisensen.

- Vi mener Aker vil være en god partner for ghanesiske myndigheter som har klare visjoner om at landets olje- og gassressurser skal bidra til positiv utvikling i landet. Aker spilte en viktig rolle allerede fra første kapittel av det norske oljeeventyret. Våre brede industrielle kompetanse er senere videreutviklet gjennom nye prosjekter over hele verden. Dette er erfaringer som vi nå tar med oss til Ghana, sier Langøy.

Stort potensiale
Aker skriver videre at potensialet på ghanesisk kontinentalsokkel er tydelig demonstrert ved dypvannsfeltet Jubilee, et av verdens største offshore oljefelt som er funnet de siste fem årene.

- South Deepwater Tano har mye av den samme interessante geologien som Jubilee, men ligger lenger fra land og på dypere vann, skriver Aker.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken