*Nettavisen* Økonomi.

Røkke sendte børsen til himmels

Knalltall fra Aker Kværner sendte børsen til ny rekord.

25.04.07 17:28

Hovedindeksen endte opp på en ny historisk sluttnotering. Aksjene på Oslo Børs steg 0,65 prosent til 476,06 poeng som er den beste avslutningen Oslo Børs noen gang har satt.

NA24 - din næringslivsavis

Rett etter at viktige makrotall fra USA ble frigjort steg børsen til ny historisk toppnotering på 478,36 poeng, men falt noe tilbake senere. Den siste uken har Oslo Børs steget 2,1 prosent, mens aksjeverdiene har steget med 3,04 prosent den siste måneden.

Har steget 8 prosent
Siden nyttår har Oslo Børs lagt på seg 8,11 prosent og oppturen de siste fire årene bare fortsetter. Det er ikke bare i Oslo at investorene opplever festtilstander. Verden mest kjente aksjeindeks, Dow Jones, passerte for første gang i historien 13.000 poeng. Den siste tiden har flere av indeksene i USA klatret til nye høyder.

Børsene i Asia og Europa er også med på børsfesten. I disse markedene har de sterke råvareprisene og solide resultater fra flere av verdens viktigste selskaper lagt grunnlaget for de nye rekordene.

Røkkes fest
Kjell Inge Røkkes Aker Kværner var blant de som bidro til børsfesten. Leverandørselskapet til industrien la på seg hele 6,38 prosent til 146 kroner onsdag. Aker Kværner leverte knallsterke tall for første kvartal og knuste forventningene i markedet. Analytikerne var skeptiske i forkant av resultatpresentasjonen, men skepsisen ble gjort til skamme.

Norges Bank overraske markedet med å holde renten uforandret på 4 prosent. I forkant hadde økonomene tatt høyde for et rentehopp på 0,25 prosentpoeng, men tok feil. Økonomene mener riktignok at lånekundene ikke kan glede seg lenge. Allerede 30. mai kan renten heves igjen.

Oljeprisen holdt seg stabilt i løpet av handledagen. Gevinstsikring sendte kontraktsprisen ned til under 68 dollar tirsdag kveld, og oljeprisen holdt seg på dette nivået i løpet av sesjonen på Oslo Børs. Det overraskende trekket fra Norges Bank førte til at dollaren styrket seg mot kronen.

Statoil falt 0,44 prosent til 169,25 kroner, mens Norsk Hydro steg 0,36 prosent til 209,25 kroner. Hydro ble den mest omsatte aksjene på børsen onsdag.

Resultatstorm
En haug med mindre IT-selskaper la også frem sitt resultat for første kvartal onsdag. Inntrykket var blandet, men Stepstones tall ble tatt godt i mot. Aksjekursen steg 8,50 prosent til 21,70 kroner. Stepstone var et av selskapene som ble hardest rammet da IT-boblen sprakk i 2001, men har for alvor fått orden på sakene. Selskapet satt igjen med 1,3 millioner euro fra en omsetning på 21,4 millioner euro.

Norwegian steg 5,71 prosent til 111 kroner. Selskapet legger frem sitt resultat for første kvartal torsdag, men blir løftet på streikende SAS-ansatte. Norwegian kjøpte tirsdag FlyNordic og blir med det størst innen lavprissegmentet i Norden.

Itera falt 2,03 prosent til 6,76 kroner etter at de la frem sitt resultat. IT-selskapet er også blant de som har fått sving på sakene, men ble ikke belønnet av markedet.

Toppen av vinnerlisten
TeleComputing steg 11,76 prosent til 28,50 kroner. IT-aksjen steg til himmels og Oslo Børs innførte en børspause for å undersøke kursutviklingen. Det kom ikke noe nytt fra selskapet. DnB NOR Markets ble største nettokjøper med rundt 60 prosent. Danske Bank sto bak 30 prosent av nettokjøpet.

Gruveselskapet Int. Gold Exploration klatret 10,47 prosent til 3,80 kroner. Carnegie og Glitnir var de største nettokjøperne.

Konkursboet etter svindeltiltalte Frank Murud har fått solgt alle aksjene de satt med i Birdstep. Blant de som kjøpte aksjene var storaksjonær og turboinvestor Idar Vollvik. Aksjen steg 3,70 prosent til 11,20 kroner som er 70 øre over kursen Vollvik betalte for aksjene.

Utbytte
Bredbåndtelefoniselskapet Telio falt hele 11,05 prosent til 15,30 kroner. DnB NOR Markets var eneste nettoselger i aksjen.

Bulkrederiet Belships fulgte etter med en nedgang på 7,95 prosent til 1,05 kroner. Aksjen gikk uten rett til utbytte på 0,75 kroner, mens kursen falt 1,05 kroner onsdag.

DnB NOR gikk også uten rett til utbytte. Aksjen falt 4,23 prosent til 83,70 kroner. Målt i kroner var fallet på 3,70 kroner, noe som er mindre enn de 4 kronene selskapet betaler i utbytte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.