*Nettavisen* Økonomi.

Røkke sikret gigantkontrakt

Hovedeier Kjell Inge Røkke kan smile av gigantkontrakten til Aker Solution. Foto: Aker

Milliardene renner inn.

15.04.14 09:03

Aker Solutions har inngått en kontrakt med Total om levering av et undersjøisk produksjonssystem. Kontraktens verdi er på hele 14 milliarder kroner.

Produksjonssystemet skal leveres til franske Totals Kaombo-prosjekt i Angola.

– Denne kontrakten er en milepæl som ytterligere styrker et viktig samarbeid med en nøkkelpartner, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker Solutions.

Han sier kontrakten er en betydelig bragd for selskapets undersjøiske virksomhet og betegner den som strategisk viktig i selskapets utvikling i Angola og regionen.

Siden 1999

Kaombo er en av verdens største undersjøiske leteområder, og ligger i blokk 32 om lag 150 kilometer fra Angolas kyst.

Aker Solutions opplyser at de gjennom et samarbeid med det angolske selskapet Prodiaman Oil Services Lda. har forpliktet seg til å utvikle lokale innholdsaktiviteter både for dette og framtidige prosjekter i Angola.

– Jeg er svært fornøyd med at Total er en del av dette betydelige prosjektet med Aker Solutions, sier Prodiamans konsernsjef Pedro Godinho.

Det norske industrikonsernet har vært i Angola siden 1999. Selskapet har 130 ansatte.

100 milliarder

Total opplyste mandag at selskapet ville gå i gang med Kaombo-prosjektet utenfor Angola-kysten etter å ha redusert kostnadene med rundt 25 milliarder kroner. Den totale prislappen ligger nå på i underkant av 100 milliarder, noe som vil hjelpe Angola med å holde trykket på oljeproduksjonen oppe i lang tid.

Investeringene i det ultradype havprosjektet på mellom 1.400 og 1.900 meters havdyp har vært utsatt en rekke ganger på grunn av kostnadene. Det blir sett på som svært viktig for Angola. Landet er Afrikas nest største oljeprodusent og jobber med å erstatte gamle felt og nå sine produksjonsmål.

Prosjektet i blokk 32 har planlagt oppstart i 2017, og vil ha en produksjonskapasitet på 230.000 fat oljeekvivalenter per dag. Total har anslått oljereservene til å ligge på rundt 650 millioner fat. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.