*Nettavisen* Økonomi.

Røkke skaffer seg olje

Comebackkongen Kjell Inge Røkke vil bli oljebaron, og har sikret seg en lisens i Norskehavet.

22.12.06 09:40

Oljeselskapet Pertra, som holder til i Trondheim, selger 15 prosent i lisens PL 321 i Norskehavet til Røkkeselskapet Aker Exploration.

NA24 - din næringslivsavis

Aker Exploration stiller med rigg og dekker borekostnadene til Pertra.

- Dette er en attraktiv avtale for Aker Exploration. Kjøpet av eierandelen er i tråd med selskapets strategi, sier konsernsjef Bård Johansen i Aker Exploration.

Satser på flere lisenser

Avtalen innebærer at operatøren, det uavhengige oljeselskapet Pertra, reduserer eierandelen i PL 321 fra 40 prosent til 25 prosent. Aker Exploration dekker Pertras borekostnader på inntil to brønner mot å få en eierandel på 15 prosent. De øvrige lisenspartnerne er Talisman Production Norge (40 prosent) og Hydro (20 prosent).

Dette er Aker Explorations første kjøp av en lisens. Selskapet er prekvalifisert som rettighetshaver på norsk kontinentalsokkel. Tidligere i desember har leteselskapet hentet inn 1,37 milliarder kroner i egenkapital og konvertible obligasjoner, og inngått en langsiktig avtale med Aker Drilling for leie av verdens mest avanserte borerigg.

- Aker Exploration møter positiv respons både fra oljeselskaper, myndigheter, og investorer i denne forretningsmodellen. Vi har fått en meget god start, sier Bård Johansen.

Han sier videre at arbeidet med de to brønnene vil starte fra 2009-2010, men at selskapet vil være operativt fra 2008.

PL 321 omfatter tre blokker med flere uavhengige prospekter og geologiske letemodeller med potensiale for å finne betydelige mengder olje. Blokkene ligger vest av Frøya i Norskehavet, mellom feltene Ormen Lange og Njord. Det har vært skutt 3D- seismikk i 2006. Dataene er under prosessering og blir tolket frem til endelig borebeslutning i juni 2007.

- Aker Exploration benytter en sjettegenerasjons borerigg av Aker H-6e design. Denne halvt nedsenkbare boreenheten er spesielt tilpasset boring og drift i miljøsensitive områder som blant annet Frøya er, sier konsernsjef Bård Johansen.

Større muligheter

Fusjonen mellom Hydro og Statoil vil trolig gi større muligheter for de mindre oljeselskapene som satser på norsk sokkel. Bård Johansen vil likevel ikke spekulere i om myndighetene vil være mindre villig overfor Hydro og Statoil.

- Det må du nesten spørre myndighetene om. Det som er klart er at det allerede nå er stor konkurranse på norsk sokkel, sier Johansen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.