Røkke svikter

Foto: Åserud, Lise (NTB Scanpix)

Røkke-selskap med staten som eier, leverer dårligere enn ventet.

27.08.13 08:24

Aker Solutions, med staten som storeier, sliter med lav kapasitetsutnyttelse i andre kvartal.

- Aker Solutions løste i andre kvartal oppstartsproblemer som forårsaket dårlige resultater i begynnelsen av året, sier styrets leder, Øyvind Eriksen, i en melding.

Selskapets resultat før skatt falt fra 1,35 milliarder kroner i andre kvartal i fjor, til 946 millioner kroner i samme kvartal i år.

Flere store kontrakter i slutten av 2012 og ved inngangen til 2013 gikk tapt.

Optimist

Eriksen er imidlertid optimist for fremtiden.

- Vi ser flere store muligheter innen «engineering», sier Eriksen.

Selskapet ser også sterk økende etterspørsel innen dypvannssegmenet.

Staten 1,8 milliarder i minus

I 2007 kom den norske stat inn på eiersiden i Aker Solutions sammen med de to svenske selskapene Saab og Investor, som kontrolleres av Wallenberg-familien, en av Nordens mektigste familier.

Daværende næringsminister Dag Terje Andersen fra Arbeiderpartiet la 4,8 milliarder kroner på bordet for en eierandel på 30 prosent i holdingselskapet Aker Kværner Holding, som igjen kontrollerer 40 prosent av Aker Solutions.

Svenskene var imidlertid litt smartere enn Andersen og fikk Røkke til å skrive under på en tilbakekjøpsavtale hvis svenskene ønsket å selge posten. Det gjorde de i 2011 og kunne innkassere 1,76 milliarder kroner for sine 10 prosent i Aker Kværner Holding.

Statens eierandel i Aker Kværner Holding har i dag en verdi på rundt tre milliarder kroner, altså 1,8 milliarder i minus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.