Aker-eier og milliardær Kjell Inge Røkke har i flere år kranglet med den suksessfulle forfatteren Henrik Langeland om utgivelsen av boken «Eventyrerne».

Etter å ha brukt fire millioner kroner på prosjektet, vendte Røkke til slutt tommelen ned og ville stoppe boken. Men da forlaget og forfatteren likevel ville utgi boken, kom milliardærens hevn: I går offentliggjorde Aker og Kjell Inge Røkke hele manuset gratis på sine nettsider.

Du kan lese boken her: Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid

Manuset Aker har offentliggjort er ikke språkvasket og endelig fra forfatterens hånd. Derfor vil Tiden Norsk Forlag allerede i neste uke lansere den fullførte boken i papirformat.

Det store spørsmålet er likevel: Hva var det i manuset som har fått Kjell Inge Røkke og Aker til å stritte så innbitt i mot utgivelsen?

Tore Tønne og Helge Lund
Etter det Nettavisen forstår er det særlig to saker som har skapt gnisninger mellom forfatteren og milliardæren: Den fatale historien som endte med tidligere statsråd Tore Tønnes selvmord, og rosende omtale av Kjell Inge Røkkes «kronprins», Helge Lund.

Kilder i Aker skal ha gitt uttrykk for at Kjell Inge Røkke mener at Helge Lund er oppskrytt, og at han slett ikke fortjener ære for fusjonen mellom Aker og Kværner.

Isfront mellom Røkke og Lund
Konflikten mellom Kjell Inge Røkke og Helge Lund startet i 2004, da den daværende Aker Kværner-konsernsjefen hoppet av fra Røkkes imperium for å bli sjef i Statoil.

Den gang kom det frem at Kjell Inge Røkke tok kontakt med statsminister Jens Stoltenberg for å stanse ansettelsen. Avhoppet ble starten på en isfront som til nå har vart i 14 år og som fortsatt sitter tungt.

Helge Lund får mye ære
I Henrik Langelands bok får Helge Lund mye av æren for at Kjell Inge Røkke og Aker fikk tak i industrigiganten Kværner.

I kapittelet «Brann i rosenes leir» forteller Langeland hvordan Helge Lund ble konsernsjef i Aker Kværner og i praksis Røkkes høyre hånd.

Det begynte høsten 1998, da Røkke innleder en sjarmoffensiv for å rekruttere den da 37-årige wonderboyen under en middag på stjernerestauranten Le Canard. Etter ni måneders overtalelse lar Helge Lund seg overbevise til å ta ryddejobben i Aker-systemet.

Det ble starten på en jobb der han måtte stå på pinne 24 timer i døgnet.

Men ikke nok med at Lund måtte adlyde eierens mange ordrer - han nedla også et enormt arbeid å rydde opp i selskapet og ha kontakt med bankene og finansieringskildene.

I manuset etterlates ingen tvil om at Helge Lund var en nøkkelspiller - et inntrykk Kjell Inge Røkke altså i dag, ifølge det kilder i Aker skal ha sagt, ikke ønsker i bokform.

Måtte velge mellom Lund og Røkke
Boken beskriver hvordan forholdet surner, og at Helge Lund ved et tilfelle nærmest ba styret om å velge mellom seg selv og Kjell Inge Røkke. Den gang skværet de opp, men uten at Helge Lund fikk sparken.

Røkke trengte rett og slett Helge Lunds renommé for at Aker RGI og Kværner skulle overleve finansielt: - Jeg var den svarte bakgrunnen, Helge var den hvite prikken, sier Røkke i manuset.

Konflikten fikk ulme under overflaten.

- Helge, jeg er ferdig
Klimakset kom da Helge Lund i april 2004 takket ja til å bli ny sjef i Statoil, selv om han hadde bedyret det motsatte overfor Kjell Inge Røkke.

Da Røkke får høre rykter om overgangen, ringer han Lund: - Jeg sa: «Helge, jeg er ferdig hvis du tar den jobben nå. Du kan ikke gjøre det», heter det i boken.

Ifølge Røkke sa Lund at han ikke skulle ta jobben - men da hadde han allerede flere dager i forveien sagt ja til Statoil.

Røkke ringte opp igjen, og skjelte ut Lund i en halvtime.

«Sjelden har Kjell Inge Røkke følt seg mer sveket enn kvelden da Helge Lund omsider innrømmet å ha takket ja til tilbudet fra Statoil», heter det i manuset.

Tønne-saken
Manuset bruker også flere sider på tragedien rundt Tore Tønnes selvmord, om hans anstrengte privatøkonomi, et lån på tre millioner kroner fra Kjell Inge Røkke personlig, og hvordan alt rakner.

Han må trekke seg fra styret i Kværner, blir tiltalt av Økokrim for uaktsomt bedrageri den 20. deember 2002, og blir funnet død i bilen sin.

Det meste er vel kjent, men Kjell Inge Røkke skal altså ha gitt uttrykk for at det ikke burde være med i boken, noe forfatteren ikke har etterkommet.

«Ingenting vi forsøker å skjule»
I et forord til utgivelsen skriver Kjell Inge Røkke og Akers nåværende sjef, Øyvind Eriksen, at de bestemte seg for å skrinlegge bokprosjektet i 2017, og at det «står ingenting i manuset vi forsøker å skjule».

Det eneste konkrete er at de mener at en beskrivelse av Kjell Inge Røkke som playboy, ikke har noen relevans til Aker.

Les Akers versjon: Forord til Eventyrerne

- Vi gremmes over å ha samarbeidet med noen som vi opplever som uetiske, skriver Røkke og Eriksen.