Gå til sidens hovedinnhold

Røkke tapte stort

Kjell Inge Røkkes formue ble kraftig barbert under børsfallet. Også Stein Erik Hagen, John Fredriksen og staten tapte stort.

- Det har vært veldig høy omsetning på børsen, sier pressetalsmann på Oslo Børs, Tor Arne Olsen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Det ble omsatt aksjer for 19 milliarder kroner da børsen falt 3,68 prosent tirsdag. Kun 13 selskaper endte med høyere kurser enn mandag. 168 selskaper endte i rødt, og nedgangen gikk utover alle.

Rikingene blødde

Papirformuen til rikinger som Kjell Inge Røkke, John Fredriksen og Stein Erik Hagen ble kraftig barbert. De statskontrollerte selskapene mistet milliardverdier, mens småsparerne og daytraderne økte farten på nettmeglerhusene.

Hos Netfonds sitter analysesjef Roger Berntsen igjen med en litt sårere hals enn normalt etter en travel børsdag. Dagens handel hos Netfonds ligger over snittet, med en handel rundt 700 millioner kroner.

- Det sier seg selv at det blir en del henvendelser på en dag som denne, sier analytikeren til NA24.

Tresifret Røkke-tap
Kjell Inge Røkkes Aker-selskaper var blant de som ble hardt rammet av nedturen. Aker Kværner endte ned 3,7 prosent, mens Aker falt hele 4,5 prosent. Aker Yards gjorde det derimot bedre, og falt kun en drøy prosent. Totalt ble moldenserens børsformue barbert med over 650 millioner kroner i går.

Hardt gikk det også utover John Fredriksen. Verdens rikeste nordmann tapte over en milliard kroner, særlig gikk det hardt utover Golden Ocean Group, som falt hele 6,6 milliarder kroner. flaggskipet Frontline barberte verdien med nær 2,5 prosent, mens Seadrill falt med 3,8 prosent. Også selskap som Aktiv Kapital og Marine Harvest falt.

Staten tapte milliarder
For tidligere Rimi-sjef Stein Erik Hagen gikk det hardest utover hans aksjer i Orkla. Han satt i går på Orkla-aksjer til en verdi på over 1,27 milliarder kroner. Men et verdifall på 3,18 prosent reduserte verdien på hans aksjer til 1,23 milliarder. Totalt ble Hagens formue redusert med over 600 millioner kroner. I tillegg til Orkla-aksjene har Hagen eierandeler i Norgani Hotels og Steen & Strøm.

Hagens Orkla sitter dessuten med rundt 40 prosent av aksjene i solenergiselskapet REC som var en av de største taperne med et tap på 5,7 milliarder kroner tirsdag.

Statens er børsens største aktør, med store aksjeposter i børslokomotivene Statoil, Hydro, DnB NOR, Telenor og Yara. Særlig Telenor falt kraftig på børsen tirsdag, med et verdidropp på hele 5,7 prosent. Det utgjør et verditap på 1,1 milliarder kroner. Staten eier 54 prosent av Telenor, og staten tapte dermed over 500 milliioner kroner.

Statoil-aksjen falt med 2,5 prosent, noe som for Statens del utgjorde et tap på over 640 millioner kroner. SAS-aksjen falt med over fem prosent.

Småsparerne skalv
Men det var ikke de langsiktige aksjonærene som sørget for den rekordstore handelen, og det store fallet. Utlendingene var blant de som solgte seg ut, men også en god del småsparere solgte seg ut.

- Det blir nok en del småsparere som selger av frykt, mens en del proffer ser det som en god mulighet til å selge. Det blir et salgspress i slike situasjoner, som bidrar til at det blir en selvforsterkende effekt, sier Tor Arne Olsen.

Daytradere shorter
- I dag har det vært litt mer handler enn snittet så langt i februar, for å si det sånn. Det har vært en økning på rundt 50 prosent, sier Lars Thorstensen, daglig leder i Nordnet Norge til NA24.

- Det som er med det lille segmentet som er av aktive tradere, er at når børsen har store utslag vil det medføre stor aktivitet. Det gjelder både når det går opp og ned, sier han og legger til at mange daytradere har benyttet dagen til å shorte aksjer.

En shortselger, i motsetning til en som kjøper aksjer langt, gjør derfor penger på at aksjen faller i verdi.

- I dag er det helt klart mer shorthandel enn vanlig, bekrefter Thorstensen.

Gir Greenspan skylden
Thorstensen mener fallet ble utløst på grunn av kommentaren til USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan i går. Greenspan holdt en tale mandag hvor han kom med pessimistiske toner om de økonomiske utsiktene.

- Dette har ligget lenge i luften. Jeg har snakket lenge om den stive prisingen, sier Thorstensen, og peker på at energiaksjene har ligget flatt de siste månedene.

Dyre norske aksjer
Selv om de norske selskapene leverer knakende gode tall mener analytikeren at de norske aksjene er høyt priset.

- Prismessig er det like dyrt som det var i 2000, 1998 og 1991.

Berntsen tror ikke på noe nytt kursras i handelen i morgen.

- Jeg tror ikke på noen ny korreksjon onsdag. Da må det skje helt spesielle ting i USA og Asia i løpet av natten, sier Berntsen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?