Aker betaler ut 22,50 kroner per aksje i utbytte, og belønner dermed aksjonærene med et samlet utbytte på 1,67 milliarder norske kroner.

Det betyr at Kjell Inge Røkke, som eier rundt 68 prosent av Aker, får med seg et utbytte på over 1,12 milliarder kroner fra 2018.

– Til tross for et fjerde kvartal påvirket av oljeprisfall og uro i kapitalmarkedene, ble 2018 nok et år med god verdiskapning til Akers aksjonærer, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Aker endte opp med et resultat før skatt på minus 281 millioner kroner i fjerde kvartal, mot 294 millioner i pluss i samme periode i fjor.

Egenkapitalen falt over 20 milliarder

Akers aksjekurs steg med 19,1 prosent i 2018.

– Et utbytteforslag på 22,50 kroner per aksje for 2018 reflekterer både sterk industriell utvikling, en robust balanse og positive utsikter, Eriksen.

Etter 2017 utbetalte Aker et utbytte på 18 kroner per aksje til Røkke og resten av aksjonærene.

Industri- og investeringskonsernet rapporterer samtidig at egenkapitalen falt 34,12 prosent mellom oktober og desember 2018, til 41,7 milliarder kroner. Det er et fall på 21,5 milliarder kroner i kvartalet.

Fallet på 21,5 milliarder fordeler seg slik: Aker BP falt 18 milliarder kroner, Aker Solutions falt 1,7 milliarder kroner, Ocean Yield stod for et fall på 568 millioner, Akastor falt 465 millioner og Kværner falt 232 millioner kroner.

– Jeg er glad for å kunne meddele at verdifallet i fjerde kvartal ikke gikk ut over det underliggende utviklingen i våre investeringer. Heller motsatt. Sterk og viktig utvikling skjedde i våre proteføljeselskaper, sier konsernsjef Øystein Eriksen i en uttalelse.

Store ambisjoner

Da Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen tidligere denne måneden ble tildelt Rystad Energys hederspris for deres bidrag til oljeindustrien i Norge, benyttet de seg av anledningen til å fortelle om ambisjonene i årene framover. Aker BP lovet i januar en tredobling av sin oljeproduksjon på norsk sokkel. Men nå vil Røkke bli minst dobbelt så stort globalt.

- Aker har som ambisjon å vokse internasjonalt innen olje- og gassproduksjon. Vi har allerede etablert Aker Energy med aktivitet i Ghana. Akers ambisjon er at vi skal produsere minst like mye internasjonalt som Aker BP gjør på norsk sokkel. Den veksten vil skje organisk, og gjennom oppkjøp og fusjoner, sa Røkke i en uttalelse til DN i forbindelse med prisutdelingen.

Vurderer å ta Aker Energy på børs

Det er mindre enn et år siden Kjell Inge Røkkes offshoresatsing i Ghana startet. Nå kan ting tyde på at Røkke ser på mulighetene for å ta Aker Energy på børs. Selskapet skal nå inn i industriporteføljen til Aker. I presentasjonsmaterialet til Akers fjerde kvartals resultater, skriver Aker-sjef Øyvind Eriksen at:

- 2019 blir et spennende og avgjørende år for Aker Energy. Potensialet er betydelig, men kompleksiteten er fortsatt høy og risikoer må bli behandlet forsiktig.

Kjell Inge Røkke og Aker eier 50 prosent hver av Aker Energy. Selskapet boret sin første brønn i lisensen de kjøpte i Ghana i fjor. Boreskipet Maersk Viking fant olje i Pecan 4A-brønnen, og Aker Energy skal fortsette å bore minst to brønner til i området.